Erzincan’ın Refahiye ilçesine bağlı Aşağı sütlü köyünde meydana gelen ve 24 ev kullanılmaz hale geldiği heyelanın ardından Vali, Kaymakam ve Belediye Başkanı bölgede incelemeler bulundu.
Yaşanan afetin ardından Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Refahiye Kaymakamı Sedat Ateş ile afet bölgesinde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri ve mühendisler ile birlikte incelemelerde bulundular. Yapılan tespitler sonucunda köy sakinlerine kullanılmaz hale gelen evlerin, kullanmamaları konusunda uyarılarda bulundukları öğrenildi.
Ekipler tarafından güvenlik kordonu altına alınan heyelanlı bölgelerde zaman zaman kaymaların meydana geldiğini belirten köy sakinleri kendileri için köylerine getirilen AFAD çadırlarında barındıkları görüldü. Ara ara devam eden heyelan korkusu nedeniyle evlerindeki eşyalarını çıkartamayan ev sahipleri Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca yeni evlerinin yapılmasını bekliyorlar. Bayram günü kendilerini ziyarete gelen misafirlerini İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün dağıttığı çadırlarda ağırlayan köy sakinleri bayram günü kendilerine yapılan yardımlardan ötürü hemşehrileri olan Başbakan Binali Yıldırım’a, Erzincan Valisi Ali Arslantaş’a ve Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy’a teşekkürlerini dile getirdiler.
Şükrü Köse isimli bir vatandaş, “Benim torunum heyelanın olduğu gece uyandı. Topraklar dökülüyordu. Bize evler yıkılıyor diye seslendi. Ondan sonra kalktık komşulara haber verdik. Herkes kapıya döküldü. Ama evlerimiz hep yıkıldı” derken, Murat Ağcıoğlu isimli vatandaş ise, “Evler kullanılamaz halde. Zaten Belediye, Refahiye Kaymakamlığı, Vali gelip, incelemelerde bulundular. Kullanılamaz boşaltın dediler. Çadır verdiler bize. Onları kullanıyoruz şuanda geçici olarak. Git gide heyelan aşağıya doğru kayıyor meyilli olduğu için. Şuanda üzgünüz bayramımızda güzel geçmedi bu yüzden” dedi.
Heyelanın ardından ekipler tarafından kendilerine çadır verilen Adem Karaca isimli vatandaş ise, “Valimiz geldi. Kaymakamımız geldi. Belediye Başkanımız geldi. Binali Yıldırım’dan Allah razı olsun. İlk olarak bizim köyümüzü söylemiş. Gereken ne ise yapılacak diye. Çadırlarda kalıyoruz. Konteynırlar gelecek köyümüze. Yerler yapılıyor. Suyumuz yoktu kanal açtık” diye konuştu.
Önceki gün Aşağı sütlü köyüne geçmiş olsun ziyaretinde bulunarak, incelemelerde bulunan Erzincan Valisi Ali Arslantaş ise Erzincan Valiliği resmi internet sayfasından yaptığı açıklamada, “Kurban bayramın 1’inci günü sabaha karşı saat 05.00 sıralarında vatandaşlarımız heyelan olduğunu anlayıp, birbirlerini uyararak bölgede bulunan 24 evi boşaltıyorlar. Herhangi bir can kaybımız yok. Hayvan zayiatımız yok. Vatandaşlarımıza heyelan bölgesine geçmemeleri konusunda tavsiyelerimiz oldu. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, mühendisleri heyelan olabilecek yerleri tespit ediyorlar. Bu süre içerisinde vatandaşlarımızın mağdur etmemek adına isteyene Refahiye ilçe merkezinde ev kiralıyoruz. İsteyen vatandaşlarımıza AFAD çadırı kurarak köyde barınmalarını sağlayacağız. Kışı köyde geçirecek vatandaşlarımıza konteynerlerle kuracağımız mahallede konaklama imkanı sağlayacağız. İnşallah bir yıl içerisinde de heyelandan etkilenen tüm vatandaşlarımızın Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı aracılığıyla yeni evlerini yapıp, teslim edeceğiz” dedi.
(İHA)