GİRESUN (AA) - Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, "Bizler bu insanlık katliamını tüm dünyaya anlatmaya devam edeceğiz. Hocalıyı unutmadık ve hiçbir zaman unutmayacağız." dedi.

Coşkun, Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi'nde düzenlenen, "Hocalı Soykırımı Uluslararası Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, 1992 yılının 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gece, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ Bölgesi'ndeki Hocalı kasabasında yaşayanların Ermeni istilacılar ve çeteler tarafından vahşice katledildiğini belirtti.

Resmi rakamlara göre 83'ü çocuk, 106'sı kadın olmak üzere toplam 613 masum Azerbaycan vatandaşının, insan aklının alamayacağı, vicdanların asla kabul edemeyeceği işkencelere maruz kalarak şehit edildiklerini vurgulayan Coşkun, "O gece barbarlık, zulüm ve vahşet uygarlık adına can aldı, kan kustu. İnsanlık katledildi." diye konuştu.

Hocalı'da yaşananların hesabının halen sorulamadığını kaydeden Coşkun, şunları ifade etti:

"Olaydan ancak birkaç gün sonra zor şartlar altında bölgeye giren gazeteciler bu korkunç katliamı, vahşi soykırımı dünyaya duyurdular. Resimler, görüntüler uygar dünyanın susarak seyrettiği tanıklarıyla doluydu. Azerbaycan Devleti'nin ve halkının milli birlik ve dayanışma içindeki hareketlerinin bir sonucu olarak Hocalı Soykırımı bazı ülkelerin parlamentosu tarafından resmen tanınmıştır. Ülkemiz her ortamda Azerbaycan ile birlikte hareket etmektedir. Ama ne yazık ki Hocalı soykırımının hesabı hala sorulamamıştır. Uygar dünya, barış nutukları arasında hala bu katliama seyirci olmaya devam etmektedir."

Coşkun, Hocalı katliamının, Ermenistan'ın Azerbaycan halkına uyguladığı işgal, etnik temizlik ve soykırım politikasının bir parçası olduğunu vurguladı.

"Bugün insanlığa düşen görev, yakın tarihimizde meydana gelen katliamı görmek, empati kurmak bu ve benzeri katliamların önüne geçmektir." diyen Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dileğim üniversitemizin düzenlediği bu bilimsel sempozyumda değerli akademisyenler tarafından sunulan tebliğlerin, Hocalı soykırımının ülkemiz ve dünya kamuoyuna yansımasında farkındalık yaratmasıdır. Bizler bu insanlık katliamını tüm dünyaya anlatmaya devam edeceğiz. Hocalıyı unutmadık ve hiçbir zaman unutmayacağız. Soydaşlarımız, dindaşımız ve dildaşımız olan Azerbaycan Türkü kardeşlerimizin acısını paylaşıyor, o gece hunharca katledilen tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz."

Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARASAM) ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrasya Araştırmaları Anabilim Dalı tarafından organize edilen sempozyumda, akademisyenler, araştırmacılar ve ilgililer, 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında gerçekleşen katliamla ilgili bildirilerini sundu.