ORDU (AA) - İkizce ilçesinde fındık üreticilerine "Fındıkta Külleme Hastalığı ile Mücadele ve Bitki Besleme" konulu panel düzenlendi.

İkizce ilçesinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ordu Üniversitesi işbirliğinde ve Durak Fındık AŞ'nin katkılarıyla fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacıyla panel düzenlendi.

"Fındıkta Külleme Hastalığı ile Mücadele ve Bitki Besleme" konulu panelde konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, panelin 4.'sünü İkizce ilçesinde düzenlediklerini söyledi.

Dünyadaki en kaliteli fındığın Türk fındığı olmasına rağmen, birim alandan elde edilen fındık üretiminin yeterli olmadığını belirten Yılmaz, "Ülkemiz dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini tek başına üreten lider ülke konumundadır ve dünyada en kaliteli fındık Türk fındığıdır. Ancak birim alandan elde ettiğimiz verime baktığımızda dünyanın fındık üretimi yapan değişik ülkelerinde dekara 300-400 kilogram ürün alınırken, ülkemizde maalesef dekara ortalama 100 kilogram ürün alınabildiğini görmekteyiz." dedi.

Yılmaz, birim alandan elde edilen fındık üretiminin yeterli olmama sebeplerine ilişkin ise şunları aktardı:

"Arazimizin engebeli oluşu, bahçelerimizin yaşlanmış olması gibi sorunlar orta ve uzun vadede çözülebilecek sorunlarımızdır. Gübreleme, bitki besleme, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi sorunlar ise kısa vadede çözerek sonuç alabileceğimiz sorunların en önemlileridir. Bahçelerimizde özellikle doğru budama yaparak, toprak analiz sonuçlarına göre gübre uygulayarak bu sorunları minimize edebiliriz. Yapmış olduğumuz doğru budamalar sayesinde ocaklarımız nefes alacak, külleme hastalığının da önüne geçilecektir. Fındığımızı önemli derecede etkileyen külleme hastalığı ile mücadele çalışmalarımız aralıksız devam edecektir. Fındığa yapılacak olan bakım ve besleme işlemleri önce sizlere, sonra ilimize ve ülkemize kazanç sağlayacaktır."

Panele, İkizce Kaymakamı Ali Recai Yerlikaya, Belediye Başkanı Bahri Söğüt, Durak Fındık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Durak, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, teknik personel ve çok sayıda üretici katıldı.