ORDU (AA) - İkizce Ziraat Odası, tarım danışmanlığı hizmetiyle fındık arazilerinde verimi arttırmayı amaçlıyor.

İkizce Ziraat Odası Başkanı Hasan Çalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık arazilerinde verimi artırmak için tarım danışmanlarıyla birlikte arazide uygulamalı olarak çalışma yaptıklarını söyledi.

Oda olarak dönümünde 80 ile 170 kilogram fındık alınan araziden 250 ile 300 kilogram ürün almayı hedeflediklerini anlatan Çalık, "İkizce Ziraat Odasına bağlı çiftçilerin yürütmekte olduğu tarımsal faaliyetleri mesleki bilgilerimiz ve becerilerimiz doğrultusunda desteklemeye ve çiftçilerimizle birlikte arazide uygulamalar yaparak dönümden aldığımız fındık miktarını artırmak amacı ile çalışmaktayız. Bu hedef yapılabilir bir hedeftir." dedi.

Çalık, üreticinin bahçesinde bakım işlerinde bazı hususlara dikkat etmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Üreticilerimizin eylül ayında yaptırdıkları toprak tahliline göre kışlık ve yazlık gübre zamanlarında gübre uygulamalı. Şubat, mart ayları yani kış dönemi, mayıs ve haziran yaz dönemine bağlı olarak toprak analizine göre kireç ve gübre kullanımları toprağa gömülerek yapılmalı. Gübre uygulamaları öncesinde tırpan yapılarak yabancı otlar ve iç dallar yani ışkınlar temizlenmelidir. Hasat döneminde bahçeler temiz olmalı. Ağustos ayında harmandan sonra dal kesimi için harekete geçilmeli ve bahçeler kışa hazırlanmalı. Bu bilgiler doğrultusunda uygulama yapılarak çiftçilerimiz ile birlikte çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Çiftçilerimiz için yeni projelerde çalışmaya devam etmekteyiz."