TRABZON (AA) - Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, "Mesela bitki örtüsü kaldırılmamış olsaydı, çok kolay ve bol yetişen kızılağaçlar da belli bölgelerden kaldırılmasaydı, eğimli arazilere illa çay ve fındık ekilmeseydi belki o heyelanlar o ilçede (Beşikdüzü) olmayacaktı." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Trabzon'da düzenlen İklim Değişikliğiyle Mücadelede Yerel Yönetimler Bileşeni Çalıştayı başladı.

Gümrükçüoğlu, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin iklim değişikliklerine karşı son derece kırılgan bir yapıya sahip olduğunu aktardı.

Her kurumun üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:

"İklim konusunda bizim bölgemizin diğer bölgelere göre farklılıkları var. Mesela en son Beşikdüzü ilçemizde meydana gelen baskın yağış ve hasarlar, yine aynı ilçede üç yıl önce de yaşanmıştı. Bu ve benzeri baskın, yağıştan dolayı bölgemizin muhtelif yerleşim yerlerinde sel ve heyelan gibi felaketler yaşanıyor. Büyükşehir olmamız münasebeti ile Artvin, Giresun ve Gümüşhane bölgelerine makine parkımız ile yardım etmekteyiz."

Gümrükçüoğlu, yaptıklarının hasarları onarmaktan öteye geçmediğini dile getirerek şunları söyledi:

"Bu çalıştayın en önemli getirisi bu felaketlerin sebeplerini şehirlerin yaşamından kaldırabilmemizdir. Bizler ve kamu kuruluşlarının bu tedbirleri alması gerekir. Mesela bitki örtüsü kaldırılmamış olsaydı, çok kolay ve bol yetişen kızılağaçlar da belli bölgelerden kaldırılmasaydı, eğimli arazilere illa çay ve fındık ekilmeseydi belki o heyelanlar o ilçede olmayacaktı."

Ozon tabakasının delinmesinin iklim değişiklikleriyle baskın yağışları tetiklediğini vurgulayan Gümrükçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsteyen herkes istediği yerin ağacını kaldırmamalı. Bizim yörede istenen en çok şey her bölgeye, her eve ulaşımın getirilmesidir. Kişiye gel sana daha aşağıda, daha ucuza ev yapalım desek bunu kabul etmiyor. Bu kültürü oluşturmamız gerekir. Bir iki ev için yolun etrafı tarumar etmesine izin vermemeliyiz. Bu dağınık yol yapımına izin vermek durumunda değiliz. Zira bu yolların hepsi üzerilerine bitki örtüsü ve toprak tabakası ve alttaki kayaçların tabakalanması nedeni ile heyelanları tetikliyor. "

Gümrükçüoğlu, Beşikdüzü ilçesinde bir süre önce yaşanan sel olayını hatırlatarak şunları kaydetti:

"Beşikdüzü'ndeki selde bu sebepten dolayı üç canımızı kaybettik. Büyükşehir Belediyesi olarak Beşikdüzü ilçesindeki sel hasarlarını gidermek için yapacağımız istimlak duvarları, heyelanların giderilmesi, yolların onarılması, beton asfalt derken nereden baksan eski rakamla 25 trilyonluk bir masrafla karşı karşıyayız. Yani sonuçlar çok zarar verici oluyor. Topyekün bir çevre yönetimi kurabilmek lazım."

Çalıştay, iki gün sürecek.