Türkiye’nin NATO’dan talebi üzerine Adana’ya patriot hava savunma sistemi kuran ve 2 yıllık görev süresi dolan Hollanda, düzenlenen törenle görevi İspanya’ya devretti.
Suriye’den gelebilecek olası saldırılara karşı Hollanda tarafından 26 Ocak 2013’te İncirlik Hava Üssü ile Seyhan İlçe Jandarma Komutanlığı’na kurulan 2 patriot hava savunma sistemlerinin süreleri doldu. Hollanda’nın yerine İspanyol hükümeti tarafından gönderilen patriot sistem Korgeneral Recai Engin Kışlası’na konuşlandırıldı.
İspanyol Patriot Grubu’nun konuşlanmasının ardından İncirlik Hava Üssü’nde devir teslim töreni düzenlendi. Burada konuşan Hollanda Patriot Birlik Komutanı Albay Niels Vredegoor, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte Suriye’den gelecek olası bir füze tehdidinde karşı Türk savunma gücünü arttırmak için patriot hava savunma sistemlerini kurarak göreve başladıklarını hatırlatarak, “Tam iki yıl önce Hollanda Patriot grubu Adana’nın iki yerinde bu kritik göreve başladı ve ilk defa bir Balistik Füze Savunma Görevi doğrudan NATO Aircom Ramstein idaresi altında icra edildi. Şahsen son iki yılın çok başarılı geçtiğini düşünüyorum ve bunun iki nedeni var. Birincisi, NATO bölgesine yönelik hiçbir füze ateşlenmedi. İkincisi ise bu görev sayesinde güçlü, birbirine bağlı ve kabiliyetlerini paylaşan bir NATO sergilendi” dedi.
Patriot sisteminin 24 ay boyunca, 7 gün 24 saat kullanıldığına dikkat çeken Albay Vredegoor, bunun sonucunda 17 bin saat aralıksız koruma gibi etkileyici bir sonuca imza attıklarını söyledi.

“İŞBİRLİĞİ BAŞARIMIZIN ALTINDAKİ SIRDIR”
Vredegoor, Balistik Füze Savunması’nın büyük bir savunma sisteminin sadece bir alt sistemi olarak çalışabildiğini ifade ederek, “İleri teknoloji erken uyarı sistemlerinden gelen bilgiler ABD üzerinden NATO’nun Türkiye’deki patriot birliklerine ulaştı. Görevimiz komutası ve kontrolü Almanya’da bulunan Air Command Rammstein gerçekleştirdi. Kahramanmaraş’ta bulunan Alman ve Gaziantep’te bulunan Amerikan patriot birlikleriyle beraber genel savunma sistemi neredeyse tamamlanıyor. Nerdeyse diyorum çünkü her şeyi datalink ve uydularla birbirine bağlayan ekip NATO Muhabere gurubunu anmadık. Bu mükemmel işbirliği başarımızın altındaki sırdır. Biz çekiliyoruz ve İspanya size katılıyor. Eminim ki İspanya bu sistem içerisinde yerini sıkıntısız olarak bulacaktır” diye konuştu.
Görev sürelerini uzatmama nedenlerine de açıklık getiren Albay Vredegoor, şunları aktardı:
“Daha öncede dile getirdiğim gibi bazı askerler bir yıldan fazla bir süre burada konuşlandırıldılar. Daha az ön gören bir dünyada balistik füze kaynak ve kabiliyetlerinde sıkıntılar baş göstermektedir. Bu kısıt bizim, Hollanda’nın görevimizi uzatmamamızın en önemli nedeni. Son iki yılda aralıksız görev almamız sebebiyle büyük modernizasyon ve güncellemeler ertelendi. Üstelik, ileri teknoloji silah ve sistemlerine, yüksek teknoloji bakım gerekmektedir. Bu ağır bakımı burada yapmamız mümkün değil. Bu yüzden personel ve teçhizatımız açısından görevimizden sonra kendimizi buraya uydurmak zorundayız.”
Hollandalı Vredegoor’un konuşmasının ardından Hollanda bayrağı, milli marşları eşliğinde indirildi. Ardından Albay Vredegoor, Adana’nın olası bir füze tehdidine karşı koruma görevinin devre alınmasının sembolize eden NATO flaması İspanyol Patriot Birliği Komutanı Yarbay Jorge Cotorruelo’ya verdi. Yarbay Cotorruelo’nun NATO flamasını devralması ile İspanya bayrağı milli marşları eşliğinde gönlere çekildi.

“GÜVENLİK, TOPLUMUMUZUN GELİŞİMİNDEKİ TEMEL KONULARDAN BİRİDİR”
Görevi devralan Yarbay Cotorruelo, ekibi için bu görevi yerine getirmenin ve Hollanda Patriot Birliği’nin mükemmel bir şekilde sürdürdüğü görevi devam ettirmenin kendileri için bir onur olduğunu belirtti. “Onlar Adana şehri ve bu mükemmel ülkenin insanlarının güvenliğini sağlamak için son iki yıllık süreçte gerçekten çok büyük bir çaba gösterdiler” diyen Cotorruelo, “NATO üyesi olarak İspanya, bugünden itibaren Türk hava sahası güvenliğini taahhüt etmeye katkı sağlayacaktır. Güvenlik, toplumumuzun gelişimindeki temel konulardan biridir. İspanyol patriot ateşi birimi 10 yıl önce doğdu ve bu silah sistemlerinin edinilmesinden beri İspanyol askerler bu sistemi nasıl kullanacaklarını ve daha iyi kullanmak için nasıl çalışacakları konusunda ellerinden gelenin en iyisini yaptılar. Bununla birlikte bu birim, farklı müşterek ve birleşik tatbikatlara iştirak etmiş, görevini İspanya’da ve aynı zamanda yurt dışında icra etmek amacıyla hazır olmak için sistem hakkında daha fazla şey öğrenebilmek için diğer ülkelerle bilgi paylaşımı yapmıştır” ifadelerini kullandı.

“BU BİRLİK SON DERECE MOTİVE VE HAZIRLIKLIDIR”
Cotorruelo, “İspanya hükümetinin Türkiye’ye konuşlanma ve müttefiklerimize yardım etme kararını almasından bu yana çok yol kat edilmiştir. Bu birlik, iyi eğitimli, hevesli ve görevi icra edebilecek duruma gelmek için gerçekten çok büyük bir çaba sarf etmiştir. Bu birlik son derece motive ve hazırlıklıdır. Bu birliğin azmi, deneyimi, yetenekleri ve sürekli çaba sarf etmesiyle Taktik Balistik Füzelere karşı güvenliğin tam olarak sağlanacağına dair sizi temin ederim” dedi.
2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ise Hollanda’nın Türkiye’nin hava savunmasına verdiği desteğin dikkate değer ve ittifak dayanışmasının somut bir göstergesi olduğunu söyledi.
Hollandalı askerlerin üstün ve başarılı bir performans sergilediğinin altını çizen Orgeneral Huduti, “Hollanda güvenilir bir müttefik ülke olduğunu sadece bugün değil, geçmişte de Türkiye’nin hava savunmasını destekleyerek kanıtladı. Genelkurmay başkanımız adına Türkiye’den ayrılacak olan Albay Niels Vredegoor ve askerlerine samimi destekleri için, ülkenize de bu görevde sağladığı katkılardan dolayı teşekkür ederim. Ülkenizi mükemmel bir şekilde temsil ettiniz” dedi.
Hollanda Patriot Birliği’nden görevi devralan İspanyol Patriot Batarya Komutanı ve personeline ‘hoş geldiniz’ diyen Huduti, İspanya’nın gösterdiği ittifak dayanışmasının Türk halkı ve ittifak üyeleri için öneminin çok büyük olduğunu belirtti. Huduti, İspanya’nın çok kritik bir dönemde bu göreve katılma yönündeki istekliliği ve kararından dolayı çok müteşekkir olduklarını da sözlerine ekledi.

“OLAĞANÜSTÜ BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ”
Orgeneral Huduti, güvenlik problemi yaşanan olağanüstü bir dönemden geçildiğine dikkat çekerek, “Suriye’deki gelişmeler, müttefik ülkelerin güvenliğini olumsuz etkileyecek potansiyeli barındırmaya devam ediyor. Bu tehdide karşı koymak, her şeyden önce NATO’daki dayanışma kadar bölgedeki risk ve tehditle ilgili ortak bir anlayış gerektirmektedir. NATO’nun uzun dönemdeki amacı, balistik füzelerin çoğalmasından kaynaklanan tehditlerin artmasına karşı, NATO’nun Avrupa’daki tüm nüfusunun, ülke ve birliklerinin korunması ve tam teminat altına alınmasıdır. Şunu belirtmeliyim ki bu ittifak sınırları boyunca krizi azaltmayı amaçlayan, sadece savunmaya yönelik bir harekettir. Türkiye, NATO’nun füze savunma gayretine son derece yüksek bir destek sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Orgeneral Huduti, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel adına Hollanda Patriot Birliği Komutanı Albay Vredegoor’a TSK liyakat nişanı verdi. Devir teslim töreninden sonra kokteyle geçildi.
Törene, Adana Vali Mustafa Büyük, Hollanda Kraliyet Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Martinus Cornelis De Kruif, İspanya Büyükelçisi Rafael Mendivil Peydro, İspanya Kara Kuvvetleri Komutanı Koregenerel Francisco Javiar Varela Salas, 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Bahadır Köse, 10’uncu Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van ile çok sayıda asker katıldı.
(İHA)