SAMSUN (AA) - FATMA KALAY - Ülkelerindeki çatışmalardan kaçarak Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaşamını sürdüren Iraklı aileler, iyi bir gelecek kurmak için ABD'ye gitmek istiyor.

Musul'da bir hastanede doktorluk yapan 24 yaşındaki Orjuvan Fovad Al Siraj, hastanede aldığı tehditlerin ardından eşi Davood Amer Davood ve çocukları Taym Davood ile Türkiye'ye gelmeye karar verdi.

Samsun'un İlkadım ilçesi Ulugazi Mahallesi'ndeki bir apartman dairesinde, Irak'taki yakınlarının maddi desteğiyle yaşayan çift, sığınma başvurusunda bulundukları ABD'ye gidecekleri günü bekliyor.

Al Siraj, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Musul'da bir hastanede çalıştığı sırada gayri resmi işler yapması için kendisine baskıda bulunulduğunu, kabul etmeyince de şiddet güçlerince tehdit edildiğini söyledi.

Mühendis olan eşi Davood ile çocukları Taym Davood'u yanlarına alarak ülkelerini terk ettiklerini anlatan Al Siraj, 6 aydır Samsun'da yaşadıklarını belirtti.

Türkçe bilmedikleri için evden neredeyse hiç çıkmadıklarını dile getiren Siraj, "Akrabalarımızdan para geliyor. Eşyaları yardımlarla aldık. ABD'ye gitmek için başvuruda bulunduk. Gelecekle ilgili beklentimiz yok. ABD'de kız kardeşim ve akrabalarım var. Oraya gitmeyi düşünüyoruz" dedi.

Amer Davood ise Irak'ta yaşadıkları yerde güvende olmadıklarını ancak Türkiye'de kendilerini güvende hissettiklerini belirterek, "ABD'ye gidene kadar iş istiyoruz. Irak'taki akrabalarımızı özlüyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Irak'ta her şey karanlık, Irak için yarın yok"

ABD'ye gitmek için başvuruda bulunan 37 yaşındaki Arva Salim Sidigı ise 3 çocuğuyla yaşadığı Samsun'da, kendisine gelecek güzel haberleri bekliyor.

Eşinin, Irak'ta yaşanan çatışmalar sonucu, güvende olmaları için kendilerini Türkiye'ye getirdiğini anlatan Sidigı, "Orada dükkanlarımıza saldırıyorlardı. Mecburen o sıkıntıdan kaçmak için eşim bizi buraya getirdi, bıraktı ve gitti. Gece ve gündüz saldırmaya başladılar, yaşayamayacağımızı anladığımız için geldik. Eşim, evimizi, dükkanımızı ve eşyalarımızı korumaya çalışıyor. Biz emniyette olalım diye bizi buraya getirdi" ifadelerini kullandı.

Beş ay önce geldikleri Samsun'da, 2 çocuğunun okula gittiğini, 8 yaşındaki oğlu Omar Jameel Mahfouth ile günlerini evde Türkçe öğrenmeye çalışarak geçirdiğini anlatan Sidigı, şunları kaydetti:

"Erkek kardeşim para gönderiyor onunla geçiniyoruz. Kardeşim ABD'de yaşıyor. ABD'ye gitmek için başvuruda bulunduk. Çocuklarımın orada daha iyi olacağını düşünüyorum. Türkiye'de hiçbir kötü şeyle karşılaşmadık. Ailemi çok özlüyorum ama çocuklarımı düşünmek zorundayım. Irak'ta her şey karanlık. Irak için yarın yok. Önce biz ABD'ye gideceğiz daha sonra eşim de bizim yanımıza gelecek."