ZONGULDAK (AA) - CEM SÜRMENELİ - Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde, çöp depolama alanından tarım arazisine dönüştürülerek organik sebzeler dikilen tarlaya yoğun ilgi gösteren müşteriler, satın alacakları sebzeleri kendileri topluyor.
Alaplı ilçesine bağlı Aşağıdoğancılar köyünde, çöp depolama alanı olarak kullanılan araziyi kiralayarak 2 yılda tarım arazisine dönüştüren Alaplı Ziraat Odası, 20 dönümlük tarlaya dikilen domates, biber, patlıcan, karpuz, salatalık, fasulye ve patateslerin hasadını müşterilerine yaptırıyor.
Hafta sonları tarlaya gelen yüzlerce vatandaş, önce tarlayı geziyor, ardından da satın almak istediği taze sebzeyi dalından kendi elleriyle seçerek evine götürüyor.
Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hafta sonları tarlaya gelen müşterilerin, kendi bahçesi gibi istediği sebzeyi manava gitmeden dalından topladığını söyledi.
- "Yüzlerce insan taze sebze topluyor"

Uygulamaya bu yıl başladıklarını ve vatandaşların özelikle hafta sonları yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Türkoğlu, şunları söyledi:
"Ziraat Odası olarak, 2 yıl önce, bahçesi olmayan vatandaşlarımızın dalından kendi elleriyle toplayarak satın alabilecekleri organik sebze bahçesi oluşturmak istedik. Kiraladığımız 20 dönümlük çöplük alanı temizledikten sonra yaklaşık 15 çeşit sebze diktik. Sebzeler büyüyüp hasat zamanı geldiğinde vatandaşlarımızın manava pazara gitmeden dalından taze sebze toplamaları için çalışma başlattık. Hafta sonları yüzlerce insan tarlaya gelerek taze sebze topluyor."
Türkoğlu, bu yolla aynı zamanda hasadın müşterilere yaptırıldığına işaret ederek, "Biz de toplayarak büyük şehirlerdeki organik pazarlarda mahsullerimizi satıyoruz. Hedefimiz, bahçesi olmayan vatandaşlarımızın elleriyle dalından sebze toplamasıdır. Buna şimdilik ulaşmış gibiyiz. Kış sebzelerinin dikimine başladık. Uygulamadan hem biz memnunuz hem de müşteriler." diye konuştu.
Bahçesi olmadığı için her hafta sonu taze sebze toplamaya geldiğini anlatan Hüseyin Tosun, "Çok güzel bir uygulama olmuş, sebze toplarken sanki kendim tarla sahibi gibiyim. Pazara, manava gitmeden taze sebzeleri dalından toplamak beni çok mutlu ediyor." ifadesini kullandı.
Yaşar Sümer de "Ziraat Odasına bu uygulamasından dolayı çok teşekkür ediyorum. Organik ve taze sebzeleri dalından toplayarak, evimde afiyetle yiyorum. Domates ve salatalık çok lezzetli." dedi.