ZONGULDAK (AA) - ERDİNÇ AKSOY - Zonguldak'ta yerin metrelerce altından çıkarılan ısınma amaçlı taş kömürünün tonunun fiyatı, "torba kanun"un maliyetleri arttırdığı gerekçesiyle yüzde 10 zamlandı.

Kömür işletmeciliğine 1848'de başlanan havzada, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) 5 müessese müdürlüğüne bağlı ocaklar ile 24 özel firmanın işlettiği madenlerden çıkarılan taş kömürünü, vatandaşlar ısınma amaçlı, termik santral ve demir çelik fabrikaları ise sektörel ihtiyaçları doğrultusunda kullanıyor.

Evsel yakıt olarak kullanılan taş kömürünün geçen kış ortalama 400 lira olan ton fiyatı, "torba kanun"un getirdiği ek maliyetleri gerekçe gösteren firmaların yaptığı yüzde 10'luk zam nedeniyle 440 liradan satışı sunuluyor. 

Kış soğuklarının kendini daha fazla hissettirmesiyle özellikle doğal gazın yaygın olmadığı kentlerde kömür kazanlı kalorifer tesisatıyla ısınan apartmanların yanı sıra soba kullanan ailelerin tercih ettiği kömürün fiyatının daha da yükseleceği tahmin ediliyor.

- Sanayide kömür fiyatı düştü

Demir çelik fabrikalarının ve termik santrallerin üretim faaliyetlerinde önemli ham madde olan farklı kalorideki taş kömürü fiyatında ise ortalama yüzde 10 indirime gidildi.

Doların Türk Lirası (TL) karşısında değer kazanmasından dolayı müşterilerin talebi doğrultusunda demir çelik fabrikalarına verilen kömürün tonu 123 dolardan 110 dolara, termik santrallere satılan ise 75 dolardan 70 dolara geriledi.

Zonguldak Maden ve Enerji Sanayicileri İş Adamları Derneği (MESİAD)  Yönetim Kurulu üyesi Halit Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "torba kanun"un yürürlüğe girmesinin ardından özel işletmelerin üretim maliyetinde büyük artış meydana geldiğini, yaşanan gelişmelerin üretimlerine de yansıdığını söyledi.

Söz konusu kanunun getirdiği yükleri az da olsa finanse edebilmek için ısınma amaçlı kullanılan kömürün tonuna yüzde 10 zam yapmak zorunda kaldıklarını savunan Demir, üretimlerinin önemli kısmını ise sanayi için satılan kömürün oluşturduğunu anlattı. 

Demir, doların TL karşısında değer kazanmasından dolayı sanayi kömürü fiyatının düştüğünü vurgulayarak, "Dünya kömür fiyatlarında asla bir düşüş söz konusu değil. Ancak müşterilerimiz fiyatı aşağı çekiyorlar. Özel kömür işletmelerinin küçüklüğünden faydalanarak bu fiyatları bize zorunlu kılıyorlar. Biz de indirime gitmekte mecbur kalıyoruz" ifadesini kullandı.

- TTK'da kömür fiyatları

TTK'da ise sanayi kömürü 110-140 dolar arasında, santral yakıtı ise 162,87 liradan satışa sunuluyor.

Ağırlıklı ısınma amaçlı satılan kömürlerin ton fiyatı ise kalori, kül, nem ve kükürt oranı ile boyut, dökme ve torbalı olma gibi özelliklere göre 401,20 lira ila 460,20 lira arasında değişiyor. 

Kurumun Kozlu, Üzülmez ve Karadon'da ürettiği kömürler, kredi kartıyla peşin fiyatlar üzerinden 9 taksit imkanıyla da satılıyor.