SAMSUN (AA) - İsveç'in Ankara Büyükelçisi Lars Wahlund, ''AB konusunda iniş ve çıkışlarla dolu çok önemli bir sürecin içerisindeyiz.'' dedi.
''Avrupa Günü'' etkinlikleri kapsamında, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Avrupa Birliği Bilgi Merkezi'nin davetlisi olarak kente gelen Wahlund, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve Samsun Vali Vekili Faruk Necmi Kurt'u makamında ziyaret etti.
Samsun Opera Bale Salonu'nda gazetecilerle söyleşiye katılan Wahlund, burada yaptığı açıklamada, Ankara'daki Avrupa Birliği büyükelçileri arasında iş bölümü yaptıklarını ve büyükelçilerin Türkiye'deki çeşitli şehirleri ziyaret ettiklerini söyledi.
Büyükelçilerin bu ziyaretlerinin nedeninin, AB sürecinin İstanbul ve Ankara ile sınırlı kalmaması, süreci diğer şehirlerde de anlatmak istemeleri olduğunu ifade eden Wahlund, şöyle devam etti:
''AB konusunda iniş ve çıkışlarla dolu çok önemli bir sürecin içerisindeyiz. Bu süreci üçe bölebiliriz. İlki vize serbestisidir. Bürüksel'de bir teklif yapıldı. 5 kıstasın yerine getirilmesi sağlanırsa Türkiye vatandaşlarına vize serbestisi sağlanacağı ileri sürüldü. Eğer, Türkiye bunu gerçekleştirebilirse gerçekten önemli bir adım olacak. Diğeri ise gümrük birliği anlaşmamız. Türkiye gümrük birliği anlaşmasında iyileştirmeye giderse Avrupa ile Amerika arasındaki gümrük birliği anlaşmasına dahil olabilir. Ancak bu kendi gümrük birliği anlaşmasını geliştirmesine bağlı.Türkiye, ihracatının yüzde 60'ını Avrupa'ya yapıyor. Bu durum Avrupa için önemli olduğu kadar Türkiye için de önemlidir. Bu nedenle bu süreç Türkiye bakımından önemli ve zor reformların yapılmasını gerektiriyor. Mesela kamu ihalelerinde şeffaflık gerekiyor. Bu şeffaflık sonucunda anlaşmazlıkları mahkemelere taşıyabilirsiniz. Bu, Türkiye'nin entegrasyonu aşamasının üçüncü bölümüdür. Yasamayla ilgili başlıkların açılmasını istiyoruz. 35 başlık var. Bunların açılması o kadar kolay değil, ciddi bir çalışma gerektiriyor. Yasamayla ilgili kurallar önemli. ''
Wahlund, bir gazetecinin ''AB Türkiye'yi alma konusunda samimi mi? '' şeklindeki sorusuna cevap verirken de AB'nin 28 ülkeden oluştuğunu ve bazı ülkelerin bu konuda tereddütlü olduğunu söyledi. Bu samimiyetin sadece AB'yi bağlayan bir konu olmadığını belirten Wahlund, şöyle devam etti:
''Sadece Türkiye için değil, AB'ye girmeyi hedefleyen ülkeler için de söylüyorum bunu. AB'ye girmek için ciddi bir politik irade gerekiyor. Reformlar ortaya koymanız gerek. Avrupa'nın bel kemiği tek pazar oluşu. Bu bütün ülkeler için geçerli. Kanunlar konusunda birlik sağlanmalı. İsveç ve Romanya arasında geçerli olan kanunlar Türkiye ile İsveç arasında da geçerli olmalıdır. 35 başlıktan bahsederken 120 bin sayfadan bahsediyorum. Kabul edilmeli, uygulanmalı ve benimsenmelidir bunlar. Politik idareyi ilgilendirdiği kadar yapılması gereken zorlayıcı reformları da içeriyor. Reformcu gelişmelere bir örnek verirsek, Baltık ülkeleri, Sovyet ekonomisinden kaplan ekonomisine geçtiler. Son 10 yılda gelişmeler gerçekleştirdiler. Bunlar çok derin reform süreçleri.''
Wahlund, Samsun TSO'da yaptığı açıklamada ise vize serbestisi için 5 kıstasın olduğunu belirterek, "Başbakan değişikliğinin bunu etkilememesini umuyoruz." dedi.