Bir grup askerin darbe girişiminde bulunmasının ardından İzmir’de CHP’den MHP’ye, AK Parti’den Hüdapar’a tüm siyasi partililer bayraklarını darbe karşıtlarına karşı salladı. Başbakan Binali Yıldırım da telefonla İzmirlere seslenerek, “İzmir kendine yakışanı yaptı” dedi.
Konak Meydanı Tarihi Saat Kulesi önünde yer alan İzmir Valiliği önünde toplanan İzmirliler, dün geceden bu yana demokrasi nöbetini sürdürdü. Ellerinde Türk bayrakları binlerce kişi, darbe girişimini protesto ederek, tekbirler getirdi. Meydana kurulan sinevizyondan son gelişmeleri an ve an takip eden vatandaşlar, hep bir ağızdan darbe karşıtı sloganlar attı.
AK Parti İl Başkanı Bülent Delican, İzmirlillerle Başbakan Binali Yıldırım’ı telefonla arayarak buluşturdu. İzmirlilere seslenen Başbakan Yıldırım, “İzmir farkını bir kez daha ortaya koydu. Kendini yakışanı yaptı. Bu kalkışma girişimine karşı milyonlarca kişi sokağa döküldü. Demokrasiye sahip çıktınız. Sizleri yürekten kutluyorum” dedi.
Büyük bir mücadele içinde olunduğunu belirten AK Parti İl Başkanı Bülent Delican da platformdan alanda bulunanlara hitap etti. Delican, “İzmir, demokrasinin kalesi İzmir, esarete, darbeye karşı dimdik duran İzmir, Cumhurbaşkanına başkomutanına sahip çıkan İzmir, Başbakanına sahip çıkan İzmir. Sizlere helal olsun. Allah hepinizden rahat olsun” dedi.
Dün darbe girişiminde bulunanların bugün burunlarından fitil fitili getirileceğini belirten Başkan Delican, “İnşallah bunların hepsini teker teker alacağız. Asla bu vatanın malına el uzattırmayız.İzmir bu vatanı nasıl sahiplendiğini bu meydanda gösterrdi. Burada tarih yazdı. Sizler İzmir sevdalılar her partiden AK Parti’den CHP’den ,MHP’de Hüdapar’dan her partiden demokrasi bayrağını tüm Türkiye’ye karşı salladınız. Geçmişte Fatih Sultan Mehmet nasıl bir çağı kapatıp eni çapı açtıysa Türkiye’de bir çağı kapatıp bir çapı kapattı. . Burada vatanın nöbetçileriyiz. Biz vatan nöbetimizi tutmaya devam edeceğiz. Bu pararelciler teker teker alınıncaya kadar hep beraber bu meydandayız” diye konuştu.
“Cumhurbaşkanımızı bu namertlere yedirtmediniz helal olsun size” diyen Başkan Delican, şunları söyledi:
“Birlik ve beraberliğimizden artık kimse, bu milleti kurşuna dizemeyecek. Bu şerefsizlerin hapishanelerde burunlarından fitil fitil hep beraber getireceğiz. Bunlar darbe değil bu ülkeyi işgal etmek için geliyorlardı. İşgale siz son verdiniz. Bu vatan hiçbir zaman esaret altına girmesiydi. Bu, milletin sayesinde oldu. Dünya bunu gördü. Dünyada ilk kez bi millet sen benim ordum olsan da bana kaset edemezsin, bunu hesabını ben sorarım dedi. Allah hepinizden razı olsun. Bu meydanda bu yürekler olduktan sonra darbecisi de teröristi de vız gelir tırıst gider.”
Başkan Delican’ın şehitlere rahmet, ailelere başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dilemesi üzerine alandaki binlerce insan ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’ sloganları attı.
Türkiye’yi darbecilere asla teslim etmeyeceklerini dile getiren Bülent Delican, “Bu vatanı sokakta bulmadık. Böyle darbecilere bu vatanı asla teslim etmeyeceğiz. Bundan sonra bu ülkenin semalarında birlik beraberlik olacak. Biz parlamentomuzla, hükümetimizle birlikte asla eğilmedik, eğilmeyeceğiz. Eğmeyi çalışanları en başta biz eğeceğiz. Demokrasi bundan sonra emin ellerde. Her zaman demokrasiyi savunmaya devam edeceği.z Demokrasinin kalesi İzmir, yine ayrıcalığını gösterdi. Bu pislikleri aramızdan teker teker atacağız. Bu milletin evlatları bu coğrafyaya çok büyük ders verdiler. Birçok ülkede gençlerin geleceklerini oynadılar. Bizde de bunu denemeye çalıştılar” ifadelerini kullandı.
(İHA)