İzmir’de ’Ata’ya Saygı Yürüyüşü’ne binlerce kişi katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yürüyüşün sona erdiği Cumhuriyet Meydanı’nda halka seslenerek, "Bizim aydınlık yolumuz Atatürk, umudumuz cumhuriyettir" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 9. kez düzenlediği “Ata’ya Saygı Yürüyüşü” büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de aralarında bulunduğu binlerce İzmirli, ellerinde bayraklar ve Atatürk posterleriyle Alsancak Limanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Burada İzmirlileri günün anlamını ifade eden şarkılarıyla Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrası solistleri karşıladı. Atatürk’ün sevdiği şarkıların yanı sıra, ona olan özlemi dile getiren eserler seslendirilirken, meydanı dolduran İzmirliler de sanatçılara eşlik etti.

"O BİR IŞIK ASLA SÖNMEYECEK"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Cumhuriyet Meydanı’nda yaptığı konuşmada, ’’Canım hemşehrilerim, kahraman bir komutanı, yiğit bir halk önderini, usta bir diplomatı ve gerçek bir devrimciyi anıyoruz bugün. Anıyoruz, arıyoruz ve çok özlüyoruz. Adalete ve özgürlüklere olan sarsılmaz inancını özlüyoruz mesela! Minnet ve şükran duygularımız kartopu gibi çoğalıyor her geçen yıl biraz daha. Karanlığı ve taassubu değil, bilimi, sanatı ve aydınlığı seçtiği; en sıkıntılı anlarda bile umudun, cesaretin yitirilmemesi gerektiğini bize öğrettiği; ’Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim’ dediği için mesela. Yolumuzu, her biri ciltlerle anlatabilecek kadar önemli vecizeleriyle aydınlatıyoruz: ’Hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım akıl ve ilimdir’ cümlelerini hiç aklımızdan çıkarmıyoruz mesela! En çok da ’Yurtta ve dünyada barış’a olan inancını özlüyoruz bugün. İstiklale, istikbale, hürriyet ve adalete olan bağlılığını. Aydınlıktır, tutkudur, inançtır Mustafa Kemal. Sabır, özveri, cesaret… Özgürlük, adalet.. Ve umudumuz, yol göstericimiz. Herkes duysun, anlasın artık! Bu ülkenin sözde değil özde, çakma değil gerçek Atatürkçülere ihtiyacı var. Kimse karanlıktan çıkış için başka yollar, başka formüller aramasın, anlatmasın; kafaları karıştırmaya çalışmasın! Bizim aydınlık yolumuz Atatürk, umudumuz cumhuriyettir. Ve canımız pahasına korumak zorunda olduğumuz en büyük mirasımız. Yaşadıkça yaşatacağız Atamızı. O bir ışık. Asla sönmeyecek. Ve açtığı bu yoldan kimse dönmeyecek" dedi.
(İHA)