Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan gurbetçiler, Türkiye’de geçirdikleri izinlerinin ardından dönüş yoluna geçti. Türk işçilerin dönüş yolculuğu, hem uzun araç kuyruklarının oluşması hem de sıcak havanın etkisiyle adeta çileye dönüştü.
Dönüş yolundaki gurbetçilerin Edirne’de bulunan sınır kapılarında oluşturduğu yoğunluk nedeniyle, Kapıkule’de 10, Hamzabeyli’de 3, İpsala ve Pazarkule Sınır Kapısı’nda 4 kilometre araç kuyruğu oluşturdu. Pazarkule Sınır Kapısı’ndan Yunanistan’a geçmek için bekleyen ve uzun kuyruklar oluşturan gurbetçilerin hem zamanla hem de sıcakla imtihanında ‘yol verme’ gerginlikleri yaşandı.

"BU KUYRUKTA HERKES HASTA"
Pazarkule Sınır Kapısı’ndan Yunanistan’a geçmeye çalışan gurbetçilerin araç kuyruğu Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’nin içine kadar ulaştı. Yaklaşık 7-8 saate varan kuyrukta bekleme süreleri zaman zaman yol verme tartışmalarına da sahne oldu. Araçlarında hasta, hamile, yaşlı ve çocuk olduğunu iddia eden bazı Türk işçiler, sıranın önüne geçmek isteyince kuyrukta bekleyen diğer gurbetçiler arasında tartışmalara sebep oldu. Gümrük polislerinin müdahalesi ile yaşanan gerginlikler son bulurken, bazı gurbetçiler "Bu kuyrukta zaten herkes hasta" diyerek, sırada beklemeyip kapıyı geçmek isteyen araçlara tepki gösterdi.

"BİZİM SESİMİZİ DUYAN YOK MU?"
Türkiye’de ailesi ile birlikte geçirdiği izin sonrası Almanya’ya döndüğünü söyleyen Hüseyin Özkan, "Hiç ilgilenen yok mu bizlerle? Bizim sesimizi duyan yok mu? Kapıkule’de 10 kilometre burada 5 kilometre. Her sene bir rezillik. Çoluk çocuk rezil oluyoruz yollarda. Gerçekten giderken izine geldiğimize çok pişman oluyoruz. İnanılmaz yani. Sadece gelirken hoş geldiniz diyorlar, giderken güle güle yok bize. Sadece döviz gelsin o kadar" ifadelerini kullandı.

KOMŞU KAPILARINDA İŞLEMLERİN YAVAŞ YAPILDIĞI İDDİASI
Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Pazarkule Sınır Kapısı’nda bulunan gümrük yetkililerinden Türk gümrüğünde işlemlerin kısa sürede tamamlandığı ancak Yunanistan ve Bulgaristan gümrüklerinde işlemlerin yavaş yürütülmesinden dolayı Türk tarafında yığılma meydana geldiği öğrenildi.
(İHA)