Bulgar hükümeti tarafından yapılan ‘rüşvet’ operasyonu sonrası personel sayısının azalması ve sistem değişikliğine gidilmesi sonucu Kapıkule’de TIR kuyruğu 26 kilometreye ulaştı.
Bulgaristan’ın Kapitan Andreova Sınır Kapısı’nda düzenlenen ‘rüşvet’ operasyonunun sonucunda görevden almalar nedeniyle personel sayısının düştüğü, gözaltına alınan ve görevden alınan personelin yerine yenilerinin Haziran ayı içerisinde başlayacağı bildirilmişti. Mevcut personel sayısının yeterli olmaması nedeniyle Bulgaristan’a giriş ve çıkış yapmak isteyen TIR’ların işlemlerinin yavaş yürütüldüğü ve Türkiye’den Avrupa ülkelerine çıkış yapmak isteyen bazı TIR’lardan T1 adı verilen transit geçiş evrağının istendiğini öğrenildi.

‘RÜŞVET’ OPERASYONU VE SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ NEDENİYLE TIR KUYRUĞU UZUYOR
Türkiye’den Avrupa ülkelerine geçecek bazı TIR’lardan istenen ’T1’ transit geçiş evraklarının Bulgaristan’a geçişte yeniden hazırlandığı için kuyrukların daha da uzaması bekleniyor. Bulgaristan gümrüklerinde yapılan rüşvet operasyonlarının ardından geçişlerde alınan vergi ve benzeri ücretlerde ise nakit tahsilat uygulaması kaldırıldı. TIR sürücülerinden alınacak ücretlerin kredi kartıyla istenmesi ve birçok TIR sürücüsünün kredi kartı olmaması nedeniyle bekleme süreleri de artmış oldu.

EDİRNE BELEDİYESİ’NDEN TIR ŞOFÖRLERİNE YARDIM ELİ
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tespitlerine göre şu anda Kapıkule’de 26 kilometre TIR kuyruğu oluştuğunu belirterek, "TIR şoförleri yaklaşık 5 gündür kuyrukta bekliyor. Buradaki koşullar belli. Buradaki TIR şoförlerinin ne tuvalet ihtiyaçları giderilebiliyor, ne gıda, ne barınma ihtiyaçları giderilebiliyor. Bu insanların bir kısmı Türk vatandaşı, bir kısmı yabancı ama insan dünyanın her yerinde insandır ve asgari yaşam koşullarının sağlanması gerekir. Biz Edirne Belediyesi olarak gümrüklerde yaşanan sorunlarla ilgili bir çözüm geliştirmemiz mümkün değil ama biz bu gün 5 gündür 26 kilometreye ulaşmış TIR kuyruğunda çaresiz kalmış bu şoför arkadaşlarımıza biraz katkı olması için gıda yardımında bulunmaya karar verdik" dedi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, başkan yardımcıları ve görevli personelle birlikte TIR kuyruğunda bekleyen şoförlere, Edirne Belediyesi tarafından hazırlanan erzak paketlerini ikram etti ve kendilerinden sıkıntıları hakkında bilgi aldı.

HAMZABEYLİ’DE KUYRUK 17 KİLOMETRE
Bulgaristan’a açılan diğer bir kara sınır kapısı olan Hamzabeyli’de de TIR kuyruğu yaklaşık 17 kilometreye ulaştı. TIR şoförleri, niçin kuyruk oluştuğu konusunda kendilerine bilgi verilmemesinden yakınırken, kuyrukta beklerken hiçbir ihtiyaçlarını da karşılayamadıklarını kaydetti.
(İHA)