TRABZON (AA) - Trabzon, Ordu ve Giresun'da bazı esnaf, döviz karşısında değer kaybeden Türk lirasına sahip çıkmak adına çeşitli uygulamalar hayata geçirdi.

Trabzon'daki dükkanında, yüzlerce çeşit Sürmene bıçağı satan Atakan Berk, AA muhabirine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, dövizi olanların parasını altına ve TL'ye dönüştürmeleri yönündeki çağrısından etkilendiğini söyledi.

Berk, 15 Temmuz darbe girişiminde de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına uyduğunu belirterek, "Vatandaşı sokağa çağırdığında biz de çıktık. Burada tank yoktu belki ama biz de elimizden geleni yapmaya çalıştık. Şimdi de Cumhurbaşkanımız, 'dolar bozdurun, altına yatırım yapın.' deyince, ben de ne yapabilirim diye düşündüm." dedi.

Bunun üzerine, "500 dolar bozdur, bıçağın bizden hediye olsun" kampanyası başlattığını anlatan Berk, "Vatandaşlarımız iki gün içinde yaklaşık 5 bin dolara yakın dövizi Türk lirasına çevirdiklerini gösteren makbuzla geldiler. Bu vatandaşlarımıza piyasa değeri yaklaşık 60 lira olan el yapımı Sürmene bıçağı hediye ettim. Bu sayede küçük esnaf olarak biz de elimizi taşın altına koymuş olduk." diye konuştu.

Berk, kampanya kapsamında verdiği bıçakların parasını bir yerden alıp almadığı yönünde sorularla karşılaştığını dile getirerek, "Şükürler olsun kendi iradem ve bütçemle bunu başlattım." ifadesini kullandı.

Esnafın, büyük bir aile olduğuna dikkati çeken Berk, "Amacım bu ve buna benzer uygulamaların, kampanyaların Türkiye'ye yayılmasıdır. Umarım bundan büyük sanayicilerimiz de ders alır. Devlet tek, başındaki iktidarlar kim olursa olsun önemli değil. Bu yüzden esnaf olarak, siyasete bakmadan elimizi taşın altına koyacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Atakan Berk, doların yanı sıra avro bozduran vatandaşlara da bıçak hediye ettiğini söyledi.

- "(Türk lirası işe yaramaz) algısını farkında olmadan biz yaratıyoruz"

Ordu'da yaşayan tekvando antrenörü Halil Öziş de bin doları Türk lirasına çevirdiğini gösteren makbuzla kendisine gelenlerin, fitness salonundan bir ay ücretsiz yararlanabileceği bir kampanya başlattı.

Dövizi bulunmadığını, bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına nasıl destek verebileceğini düşündüğünü ifade eden Öziş, "Sosyal medyada, konuya ilişkin bazı sloganlara rastladım. Bunlardan etkilendim ve ben de katkı sağlamaya karar verdim." dedi.

Öziş, uygulamayı sosyal medyada duyurduktan sonra çeşitli illerden kendisine ulaşanlar olduğunu belirterek, "Hatta Almanya, Azerbaycan ve İran'dan paylaşımımı gören arkadaşlarım, mesaj atarak destek oldular. Kampanyanın, oralarda da bir enerji oluşturduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Gösterilen ilginin kendisini de şaşırttığını dile getiren Öziş, şöyle devam etti:

"Milli birlik ve beraberlik içinde ülkemizin bütün değerlerine sahip çıkmalıyız. Bugünkü pozisyonda ise ekonomik anlamda paramıza sahip çıkmamız gerekiyor. Benim felsefemde her zaman kendi paramızla ticaret yapmak var. Dolar, avro gibi farklı paraları konuşarak, sanki 'Türk lirası işe yaramaz.' algısını farkında olmadan biz yaratıyoruz. Dolayısıyla bu yarayı sarma adına böyle bir kampanyaya adım attım."

Öziş, önce 10 gün ücretsiz fitness hizmeti vereceğini duyurduğunu, ancak daha sonra bu süreyi bir aya çıkarttığını aktararak, "İçinde yaşadığımız süreçte, paramız başta olmak üzere, etrafımızda gelişen olaylar karşısında tüm dünyaya karşı tek vücut olduğumuzu göstermeliyiz." ifadesini kullandı.

- "Hükümete tam destek veriyoruz"

Giresun Kahveciler ve Otelciler Odası Başkanı Ercan Ayhan da 250 dolar ya da avro bozdurarak makbuzunu getirene restoranında ücretsiz yemek sunuyor.

Ayhan, yaşanan süreçte elini taşın altına koymak için bu uygulamayı başlattığını söyledi.

Türkiye üzerinde oynanan oyunların hep başarısız olduğunu belirten Ayhan, "Bu sefer ise dövizle ülke ekonomisine zarar vermek istediler. Yükselen döviz kuru karşısında adeta bir kurtuluş mücadelesi başlatıldı. Bu konuda hükümete tam destek veriyoruz." dedi.

Ayhan, Türk halkına, birikimlerindeki dövizi bozdurmaları yönünde çağrıda bulunarak, "Halkımızı ülke ekonomisi için mücadele etmeye davet ediyoruz. Bu ülke bizim. Ülkemiz üzerinde oyun oynamak isteyenlere karşı omuz omuza mücadele verme zamanı. İçeriden ve dışarıdan gelen bu olumsuzluklar karşısında bir ve beraber olma zamanıdır." ifadesini kullandı.