Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Karaca, Karaman’ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden kazasında mahsur kalan işçilere ulaşmanın 6 ay sürebileceğini söyledi.
Ermenek ilçesindeki kömür ocağında yaşanan maden kazasında kurtarma çalışmaları sürüyor. ÇOMÜ Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Karaca, madene yer altı kaynağından su dolmuş olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi. Ocakla ilgili iki temel teori üzerinde durulduğunu hatırlatan Karaca, “Ermenek’teki kömür madeninde şu anda iki teori üzerinde tartışmalar yapılıyor. Bunlardan bir tanesi, üst kotlarda bulunan bir ocağın su ile dolup, bunun altında mahsur kalan işçilerimizin bulunduğu ocağa suyun basması. Diğeri ise, yer altındaki bir su kaynağından gelen suyun ocağa dolması. Kanaatim o ki, yer altındaki su dolaşımı bu ocağı bastı. Bunda en önemli göstergelerinden bir tanesi, 12 bin tonluk su miktarı ve suyun yükselmesi. Buradaki balçık veya tahkimatın ise, mevcut ocağın üretim noktalarından gelen tozların, çamurların suyla karışması sonunda balçık durumuna dönüşmesi ve suyun da tahkimatı zorlayarak tahrip etmesinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Aksi halde, yukarıdaki ocaktan, bir su kanalından, büyük bir tünelden, bunların hepsinin boşalıp, çamurun üstteki tahkimatı aşarak gelmesi söz konusu değil” dedi.
Kurtarma çalışmalarında balçığın göz ardı edildiğini söyleyen Karaca, “Buradaki en önemli sorun kanaatimce balçık. Su üst taraftan boşaltılsa dahi balçık orada kalacaktır. Su, tahkimata büyük zarar vermiş durumda. Burada mahsur kalan işçilerimize ulaşmak belki 6 aylık bir zaman alacak, belki de daha fazla. Umarım kısa sürede işçilerimize ulaşabiliriz" şeklinde konuştu.
(İHA)