SAMSUN (AA) - Kavak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergin Taş, bu sene havanın yağışlı geçmesi nedeniyle ilçede samanın bol olduğunu söyledi.

Taş, yaptığı açıklamada, ilçede serbest piyasa koşullarında saman fiyatının 0.12 - 0.15 kuruş saman balya yapma ücretinin ise 1,5 lira olduğunu belirtti.

Saman satış ve balya yapma ücretinin satıcı ve alıcı arasında pazarlık usulüne göre belirlendiğini ifade eden Taş, "Bu sene havanın yağışlı geçmesi samanın bol olmasına vesile oldu. Saman bol olunca da fiyatlarda düşüş kaydedildi. Çiftçi vatandaşlarımız ihtiyacını ayırdıktan sonra kalan samanı kilo veya balya halinde satıyor." dedi.

Özellikle 2012 yılında havaların kurak gitmesi nedeniyle saman sıkıntısı çekildiğine işaret eden Taş, şunları dile getirdi:

"2012 yıllarında hayvan yetiştiricilerimiz saman sıkıntısı çekti. Bir kilo saman buğday fiyatını geçerek, 2012 yılında 130 kuruştan alıcı buldu. Samanın kıtlığı ve fiyat artışı nedeniyle hayvan yetiştiricilerimiz zorunlu olarak hayvanlarını ucuz da olsa sattı. Üreticilerimiz o yıl çektikleri saman sıkıntısını dikkate alarak tedbirli davranmalı."