SAMSUN (AA) - Kavak İlçe Sağlık Müdürü Fatih Aydın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğunu belirterek, kene ısırmalarına karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk kez 2003 yılında teşhis konulan KKKA hastalığı sebebiyle bugüne kadar Kavak'ta 6, Türkiye'de ise yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Kavak ilçesinin kene yönünden riskli bölgeler içerisinde bulunduğuna dikkati çeken Aydın, "Hayvan otlatan, arazide çalışan ve piknik yapan vatandaşlarımız tedbirli davranmalı, oturulacak yere açık renkli örtü serilmeli, riskli alanlara giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler giyilmelidir. Pantolon paçaları çorap içerisine sokulmalı veya çizme giymeye özen gösterilmesi önem taşımaktadır." dedi.

Vatandaşlara riskli alanlardan döndükten sonra vücutlarını ve giysilerini kontrol etmeleri tavsiyesinde bulunan Aydın, kulak arkası, ense, saç dipleri de dahil olmak üzere kene olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini kaydetti.

Aydın, vücuda tutunan kenenin çıplak elle dokunmadan eldiven, bez ya da poşet ile çıkartılmasını, çıkartılamaması halinde en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesini öneren Aydın, "Vücuda kenenin tutunmasından sonra 10 gün içerisinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishalden herhangi birinin görülmesi halinde zaman geçirilmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir." ifadesini kullandı.