DÜZCE (AA) - Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi kestane pazarlarda yerini almaya başladı.

Düzce'nin Akçakoca ilçesindeki ormanlarda topaç halinde dikenli olarak bulunan kestaneler, zorlu toplama işleminin ardından köylüler tarafından sabah saatlerinde pazara indiriliyor.

Kestane toplayanlardan 56 yaşındaki Yusuf Hoşbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hemşin köyündeki ormanlardan, eşiyle kestane toplayarak aile ekonomisine katkıda bulunduklarını söyledi.

Gün ağarmadan ormandaki kestane ağaçlarına yaklaşık 10 kilometre yürüdüklerini ifade eden Hoşbaş, soğuk kış günlerinde, sobanın üzerindeki kestanenin "mutluluk veren lezzeti"ne ulaşmanın çok zor olduğunu vurguladı. Hoşbaş şunları anlattı:

"Kestane toplamak öyle kolay iş değil. Sabah kalkıp soğukta onca yolu gideceksin, dikenlerin arasından kestaneyi çıkaracaksın. Ayıklayıp dağın zirvesinden sırtında çuval ile eve döneceksin. Herkes bu işi yapamaz. Gençler, sokaktaki satıcılardan kestaneyi alıp yiyor. Bu kadar basit değil. Eline ayağına diken batacak, kestanenin hakkını vereceksin."

"Kestanenin, soba başında çay ile muhabbetinin başka olduğunu" dile getiren Hoşbaş, " Bunca emeğin karşılığını, sobanın başındaki muhabbetle alıyoruz. Dışarıda kar yağarken, topladığımız kestaneyi pişirip soba başında yemesi ayrı bir zevk. Herkese tavsiye ederim." dedi.

Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran da kestane toplamanın meşakkatli olduğunu ve köylülerin yan gelir olarak bu işi yaptığını kaydetti.

Başaran, kestanenin kilosunun tezgahlarda iriliğine göre 8 ila 10 lira arasında değiştiğini de sözlerine ekledi.