SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, alınan tedbirler ve uygulanan av yasağı sayesinde Kızılırmak Deltası'ndaki kuş varlığının her geçen yıl arttığını belirterek, "Bu yıl sonbahar dönemi halkalama çalışmalarında 77 türden 6 bin 640 kuşa TR rumuzlu halka taktık." dedi.

Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 56 bin hektarlık alanı kapsayan Kızılırmak Deltası'nın Bafra, 19 Mayıs ve Alaçam ilçesi sınırlarında yer aldığını söyledi.

Ornitoloji Araştırma Merkezi olarak Kızılırmak Deltası Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda 2002 yılından bu yana kuş halkalama çalışmaları yaptıklarını belirten Yavuz, "Her yıl ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde kuş halkalama çalışmalarına devam ediyoruz. Alınan tedbirler ve uygulanan av yasağı sayesinde deltadaki kuş varlığı her geçen yıl artıyor. Bu yıl sonbahar dönemi halkalama çalışmalarında 77 türden 6 bin 640 kuşa TR rumuzlu halka taktık. 14 yılda 120 türden 115 bin kuş halkalandı." diye konuştu.

Doğal hayatı koruma sahası olan Ramsar bölgesinde avcılık kurallarına uymayanlarla ilgili Samsun Valiliği ve Büyükşehir Belediyesince yürütülen çalışmaların meyvelerini verdiğine işaret eden Yavuz, bu yıl sonbahar döneminde ilk defa ağaç serçesi ve esmer çıvgın türünden kuşlara halka takıldığını söyledi.

Kızılırmak Deltası'nın Doğu Avrupa ile Orta Afrika arasında bir dinlenme istasyonu olduğuna dikkati çeken Yavuz, şunları kaydetti:

"Finlandiya, Danimarka, İsveç, Polonya ve Rusya gibi ülkelerden göç eden kuşlar, deniz aşırı yol katedebilmek ve yağlanmalarını sağlayabilmek için Kızılırmak Deltası'na geliyor. Burası kuşlar için bir dinlenme ve konaklama merkezi. Burada beslenip güçleniyorlar. Ayrıca doğu Avrupa ülkelerinden yavruları ile geliyorlar. Belirli dönem kaldıktan sonra sahra altı olarak bilinen orta Afrika ülkelerine gidiyorlar. Türkiye'de en uzun soluklu kuş halkalama istasyonu olarak her yıl TR rumuzlu halka taktığımız kuş sayısı artıyor. Yaptığımız çalışmalarla hem Türkiye'nin kuş envanterinin belirlenmesine katkı sağlıyoruz hem de kuş varlığının bilinmesini amaçlıyoruz."

Yavuz, bu dönem en çok söğüt bülbülü, boz ötleğen, karabaşlı ötleğen, kızılgerdan, kızılkuyruk, çıvgın, benekli sinekkapan, küçük sinekkapan, akgerdanlı ötleğen, kızıl sırtlı örümcek kuşu, atmaca, delice doğan, sarı mukallit, sarı kirazkuşu, çobanaldatan, alaca ağaçkakan, ağaç kamışçını, çalı kamışçını, bataklık kamışçını, mavigerdan gibi türlerde halkalama yaptıklarını sözlerine ekledi.

- Kızılırmak Deltası

Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor. İrili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan deltada bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde Türkiye'de bulunan 400 civarında kuş türünden 352'si görülebiliyor. Deltada, 12 ay boyunca farklı kuş türlerine ev sahipliği yapıyor.