SAMSUN (AA) - Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, Kızılırmak Deltası'nın UNESCO Dünya Mirası geçici listesine girmesinin kendisini çocuklar gibi sevindirdiğini söyledi.

Yılmaz, Samsun Golf Sahası'ndaki kafede düzenlediği basın toplantısında, 56 bin hektar alana sahip, yüz binlerce göçmen kuşa ev sahipliği yapan, ekolojik karakterdeki habitatların varlığı ve bitki çeşitliliği yönünden zengin Kızılırmak Deltası'nın, UNESCO Dünya Mirası geçici listesine girmesini değerlendirdi.

"Bu habere çocuklar gibi sevindim" diyen Yılmaz, "Kızılırmak Deltası 56 bin hektarlık alana sahip. 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerinin sınırlarında yer alıyor. Su kuşlarının dünya üzerinde var olan üç göç yolundan biri Kızılırmak Deltası'nda yaban hayatı ve yaşam alanlarını korumaya yönelik doğal sit, yaban hayatı geliştirme sahası ve Ramsar alanı koruma statüleri bulunmakta." ifadesini kullandı.

Kızılırmak Deltası'nda 352 kuş türü, manda, yılkı atı, çeşitli balık türleri, sürüngenler gibi pek çok zenginliğinin bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, zengin bitki örtüsüyle de korunmaya değer bir habitatı barındırdığını dile getirdi.

Deniz, ırmak, göl, sazlık, bataklık, çayır, mera, orman, kumul ve tarım alanları gibi farklı yaşam alanlarını bir arada bulundurmasının deltayı eşine az rastlanır derecede önemli kıldığına dikkati çeken Yılmaz, şöyle dedi:

"Bu değerleri korumak amacıyla belediyemizce Kızılırmak Deltası'nda kısa sürede çok düzenleme yapılmış, sadece yasa dışı avlanma ve kaçak yapılarla bilinen alanın tanıtımı ve güvenliği tarafımızdan sağlanmıştır. Deltada yer alan başıboşluğun önüne geçilerek bir düzen içerisinde doğa ve doğal yaşamın korunmasına, kaçak avlanmanın önüne geçilmesine, doğal kültürel miras olarak UNESCO'nun listesine dahil edilmesine ilişkin çalışmalar başlatılmıştır. Doğal miras için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yaptığımız müracaat değerlendirildikten sonra Dışişleri Bakanlığına, oradan da Paris'te bulunan UNESCO Daimi Temsilciliği'ne iletilmiştir."

Yılmaz, Kızılırmak Deltası ve Kuş Cenneti'nin dünyaya tanıtılması, korunması, uluslararası kaynaklardan da yararlanılarak gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilme girişimi kapsamında geçici listeye girdiğini anlattı.

Yılmaz, "UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde Türkiye'nin kayıtlı doğal miras alanı bulunmuyor. Geçici listeden sonra Kızılırmak Deltası'nın daimi listeye girmesi amacıyla adaylık sürecinin kısa sürede tamamlanması için bütün kurum ve kuruluşlarla iş birliğiyle çalışmalarımız sürdürülecektir. Böylece Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin artık dünya çapında korunması ve tanıtılması sağlanacaktır."

Yılmaz, daha sonra golf sahasında çocuklarla golf oynadı.