KASTAMONU (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, insanlık dışı bir ambargoya maruz kaldıklarını belirterek, "Bunu hak etmiyoruz. Dünyayla bağlantımız tek bizi tanıyan Türkiye üzerinden oluyor." dedi.

Siber, Kastamonu Valiliğince Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Kıbrıslı Türklerin Dünü, Bugünü" başlıklı konferansa katıldı.

Kastamonu'nun Kuzey Kıbrıs Barış Harekatı'nda 9 şehit verdiğini hatırlatan Siber, çok sayıda gazisi de olan ilde bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Kıbrıs sorununun halen devam ettiğini dile getiren Siber, "Birleşmiş Milletlerin kayıtlarına göre Kıbrıs sorunu, dünyada en uzun süren sorun. Bizi sadece tanıyan Türkiye Cumhuriyeti. Dünyayla ilişkilerimizi Türkiye üzerinden kuruyoruz." diye konuştu.

Siber, KKTC'ye bütün ithalat, ihracatın ancak Türkiye üzerinden yapıldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Hiçbir uçak seferi direkt olarak yapılamıyor. Yurt dışından Kuzey Kıbrıs'a gelecek olan uçaklar mutlaka Türkiye'de bir havaalanında durmak zorunda. Bunun gibi gerek ticarette gerek sporda, gerek kültürel alanda ambargo altındayız. Böylesine insanlık dışı ambargoya maruz kaldık. Bunu hak etmiyoruz. Dünya ile bağlantımız tek bizi tanıyan Türkiye üzerinden oluyor. Çünkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti 1968'den beri Birleşmiş Milletlerde devam eden müzakerelerde her zaman çözüme ve barışa evet diyen taraf olarak müzakereleri yürüttü."

Çözümle barışın farklı kavramlar olduğunu kaydeden Siber, çözümü liderlerin barışı ise halkın yaptığını söyledi.

Siber, barışın gönüllerde olduğuna işaret ederek, "Biz de Kıbrıs'ta çözümü, barışı gönülden arzu etmekteyiz." ifadesini kullandı.