İzmir’de Aliağa-Torbalı arası banliyö taşımacılığını işleten İZBAN A.Ş. personelinin grev kararına ilişkin konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Yüzde 15 zam Türkiye koşullarında önemli ve yüksek bir zamdır. Bunun dışında zam vermek Türkiye’deki bütün dengeleri bozacaktır" dedi. 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’de Aliağa-Torbalı arası banliyö taşımacılığını işleten TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak şirketi İZBAN A.Ş. personelinin grev kararı üzerine açıklama yaptı. İZBAN’da çalışan 340 personeli kapsayan toplu sözleşme görüşmelerindeki uyuşmazlık nedeniyle Demiryol-İş Sendikası tarafından alınan karara göre saat bugün 08.00’de grev başlamıştı. Yüzde 15 zammın Türkiye koşullarında iyinin de üzerinde bir rakam olduğunu savunan Kocaoğlu, “Yüzde 15 zam Türkiye koşullarında önemli ve yüksek bir zamdır. Örneği devlet kurumu, büyükşehir belediyeleri ve özel sektörde yoktur. Bir daha görüşme olmayacak diye bir şey söz konusu değil. Ancak ‘2 puan daha ver’ şeklinde bir görüşme olmaz. Artık greve çıkılmıştır. Sendika yüzde 15 zammı kabul ederek imzalamak kaydıyla sözleşme yapılabilir. Bunun dışında zam vermek Türkiye’deki bütün dengeleri bozacaktır. Yaşayacaklar, görecekler. Bir süreç geçecek. Biz toplu ulaşım görevimizi yapıyoruz. Onlara da bir an evvel yüzde 15 zammı kabul ederlerse kendi lehlerine olacağını iletmek istiyorum” diye konuştu.

“İYİNİN DE ÜSTÜNDE BİR RAKAM”
İZBAN’ın yeni kurulan bir şirket olması sebebiyle ücretlerin düşük başlatıldığını belirten Kocaoğlu, “İstenilen taleplerin belirli orana kadar haklı olduğunu düşünüyoruz. Bunun için dün itibariyle enflasyonu yüzde 8 olduğunu kabul edersek 12 puan önerdik. Akşam üzeri bir değerlendirme daha yaptık. Orada da ‘bu greve gidilmesin, eğer TCDD de uygun görürse zammı yüzde 15 olarak değerlendirelim, telafi etmiş olalım’ dedik. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı ve Sayın Bakanla da görüşme sağlandı ve yüzde 15 verilmesini kararlaşırdık. Teklif edildi ama sendika 16,5 civarında bir rakamı telaffuz etmiş. Fakat önümüzdeki yılın zammı söz konusu değil. Biz 9,5’tan fazla bir sözleşme gerçekleştirmedik bugüne kadar. Bu biz de iyinin de üstünde bir rakamdır” ifadelerini kullandı.

“BİR TOPLU SÖZLEŞMEDE ARADAKİ MESAFENİN KAPANMASI MÜMKÜN DEĞİL”
Sendikanın İzmir Metro ve İZBAN arasındaki yaptığı eşit işe eşit ücret çağrısına ise Kocaoğlu, “İZBAN yeni kurulan bir şirket. İzmir Metro 17 senedir çalışıyor. Tabii ki kıdem arttıkça gelecektir. İzmir Metro’da vereceğimiz rakam, bun rakamın en az yüzde 5-6 altında olacak. İZBAN’a yüzde 5-6 daha fazla zam vererek zamanla İzmir Metro’nun rakamlarına ulaşması mümkün. Bir toplu sözleşmede aradaki mesafenin kapatılması mümkün değildir” cevabını verdi.

“YOLA ERKEN ÇIKIN” DAVETİ
İZBAN personelinin yüzde 15 zammı kabul etmeleri gerektiğini söyleyen Kocaoğlu, bu durumun hem İzmirlilerin mağduriyetini minimuma indireceğini hem de personel açısından iş barışını sağlayacağını kaydetti. Kocaoğlu, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için otobüs ve vapur seferlerinin de arttığını belirterek şunları söyledi: 
“Bugün görüldü ki ESHOT koordinasyonunda otobüs ve vapur seferleri ile ilk günden problemsiz hemşehrilerimizi iş yerlerine, çocuklarımızı ve gençlerimizi okula gönderdik. Aksayan yerleri düzenleyeceğiz, daha da rayına oturacak. Büyükşehir olarak güçlü otobüs, vapur ve metro sistemimiz var. Hemşehrilerimden dileğim; biraz daha yola erken çıkarak sabah trafiğindeki yoğunluğu zamana yaymaları. Hem ulaşım görevini yapabilmemiz hem de iş ve okullarına ulaşması açısından böyle bir davetim, tavsiyem olacaktır. Hemşehrilerimizin bizi destekleyeceklerine inanıyorum. Bütün hemşehrilerimiz yüzde 15 net zammı kendi aldıkları zamma göre kıyaslarsa nasıl özveride bulunduğumuzu daha iyi anlayacaktır.”
(İHA)