Amerikalı bilim insanları, Komodo ejderlerinin kanındaki proteinlerde bulunan ve yeni keşfedilen 48 peptitin antimikrobiyal özelliklere sahip olabileceğini ortaya koydu.
.
10 MİLYON İNSANIN HAYATI TEHLİKEDE...

ABD'deki George Mason Üniversitesi araştırmacıları, 3 metreye varan boyları ve 70 kiloya varan ağırlıklarıyla dünyanın en büyük kertenkelesi olarak kabul edilen Komodo ejderleri üzerinde yaptıkları araştırmada, hayvanların kanlarındaki peptitlerin antimikrobiyal özellikleri olabileceği sonucuna vardı.

SALYASINDA 57 ÇEŞİT BAKTERİ BARINDIRIYOR

Bilim insanları, araştırmaları sırasında Komodo ejderlerinin salyalarında 57 çeşit bakteri barındırmasına rağmen bu bakterilerden enfeksiyon kapmamalarının nedeninin antimikrobiyal katyonik peptitler (CAMP) olarak bilinen peptitler olabileceği fikrinden yola çıktı.

Araştırma çerçevesinde komodo ejderlerinin kanında bulunan 8 peptitin, süper bakteri olarak nitelendirilen Pseudomonas Aeruginosa ve Staphylococcus Aureus ile nasıl mücadele ettiği incelendi.

Bilim insanları 7 peptitin her iki bakteriye, birinin de sadece Pseudomonas Aeruginosa'ya direnç gösterdiğini gözlemledi.

Araştırmanın bundan sonraki safhasında bu peptitlerin, süper bakterilerin antibiyotiklere karşı gösterdiği direncin kırılması için kullanılıp kullanılamayacağına dair çalışmalar yürütülecek.

Araştırmanın sonuçları "Proteome Research" dergisinde yayımlandı.

ANTİBİYOTİK DİRENCİ NEDİR?

Antibiyotik direnci bakterilerin antibiyotik varlığında dahi üreyebilmeleri ve hastalık yapabilmeleri durumudur.

ANTİMİKROBİYEL DİRENÇ KANSERDEN BİLE ÖLÜMCÜL! 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkanı Mesil Aksoy, antimikrobiyel direnç hakkında; yapılan araştırma sonuçlarının 2050 yılında antimikrobiyel direncin kanserden daha ölümcül bir neden olarak ortaya çıkacağını, bunun da 10 milyon insanın antimikrobiyel direnç nedeniyle hayatını kaybedebileceğini gösterdiğini açıklamıştı.