BARTIN (AA) - FAİK EREZ - Bartın'ın Hasankadı beldesinde, Ramazan ile Kurban bayramlarında "konat" adı verilen siniler ve kurulan masalarda ikram edilen yemekler, il dışı ve civar köylerden gelenleri aynı sofra etrafında buluşturuyor.

Hasankadılılar, geçmişten bugüne ikram kültürü, akrabalık ve komşuluk ilişkilerinin canlı tutulmasını amaçlayan "konat geleneğini" sürdürüyor.

Geleneğe göre, bayram günleri, bayram namazının ardından köyün erkeklerine konatın yapılacağı saat haber veriliyor. Her hanede veya köy misafirhanelerinde yakılan ateşlerde, kadınlar tarafından yöreye özgü çeşitli yemekler pişiriliyor.

Köy camisinin misafirhanesine götürülen yemekler, öğle namazının ardından "konat" adı verilen siniler veya kurulan masalarda, civar köylerin sakinlerinin katılımıyla yeniliyor. Yemek ve sohbetin ardından vatandaşlar, konat yemekleri pişirilen başka köylerdeki davetlere katılıyor.

Tüloğlu Mahallesi'nde de Kurban Bayramı'nda erken saatlerde bir araya gelen kadınlar, köy misafirhanesinin önünde ateşler yakıp kazanlar kurdu. Evlerden getirilen malzemelerle yapılan yemekler, misafirhane önünde bayram için köye gelenlere ikram edildi.

- "Bin 500 kişi yemek yiyor"

Mahalle muhtarı Engin Karataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kesilen kurbanları köye gelen misafirlere ikram ettiklerini söyledi.

Güzel bir adetleri olduğunu ifade eden Karataş, "Bayramın ilk günü, burada çevre köylerden gelen insanlarımızı misafir ediyoruz. Her türlü yemeği yapıyoruz. Eski geleneklerimizin kaybolmaması için bir araya geliyoruz." dedi.

Gençlerin de geleneklerinin kaybolmaması için yoğun çaba gösterdiğini anlatan Karataş, "Bu adet bölgemizde var. Herkes birbiriyle iç içe oluyor. Çevre köylerden gelenler var. Herkes birbiriyle bayramlaşıyor. Burada neredeyse bin 500 kişi yemek yiyor. Yeniler eskileri, eskiler yenileri tanımış oluyor." diye konuştu.

Köy sakinlerinden 60 yaşındaki Ramazan Akbağ da herkesin el birliğiyle konat geleneğini sürdürmeye çalıştığını kaydederek, "Kurbanları kestikten sonra kazanlarda yemekleri ve etleri pişiririz. Kadınlarımız, çocuklarımız ve gençlerimizle, köyümüze gelen misafirleri ağırlıyoruz. Bu adet, insanların birbiriyle kaynaşmasını sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Köy sakinlerinden Hatice Akgül, sabah kurban kesildikten sonra köyün meydanında bir araya gelen kadınların yemek pişirmeye başladığını belirtti.

Etleri kazanda pişirdiklerini ve köyün misafirhanesinde bayramlaşmaya gelenlere ikram ettiklerini anlatan Akgül, "Yöremize has yemekler yapıyoruz. Hanımlarla beraber yemek pişiriyor, bulaşıkları yıkıyoruz. Burada her şeyimiz var." dedi.