KASTAMONU (AA) - VURAL AKKİRPİ - Kastamonu'da yaşayan ev hanımı Dilek Tokalaç, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) aldığı 50 bin lira hibe desteği ile taş baskı üzerine iş yeri açtı.

Kastamonu Halk Eğitim Merkezince geçen yıl açılan taş baskı sanatı kursuna katılan 3 çocuk annesi Tokalaç, 3 aylık eğitimin sonunda başarılı olarak sertifika aldı. Eğitimini aldığı alanda iş yeri açmak isteyen Tokalaç, önce girişimcilik eğitimine katıldı, ardından kredi için KOSGEB'e başvurdu.

Değerlendirme sonucunda 50 bin lira KOSGEB hibe desteği almaya hak kazanan Tokalaç, yaklaşık 4 ay önce taş baskı üzerine üretim yapan bir iş yeri açtı.

- "Kurs sayesinde hayatım değişti"

Tokalaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ev hanımıyken kendine güveninin az olduğunu, her konuda geride durduğunu söyledi.

Eşinin belediyede çalışarak, ailenin geçimini sağladığını dile getiren Tokalaç, "Önceleri eşim çalışmama, hatta kursa gitmeme bile sıcak bakmıyordu ama şimdi en büyük destekçim. Ev hanımı olduğum zaman üretime katkı sunamadığım için üzülüyordum. Şimdi hem kendi aileme hem de yanımda çalışan kadının ailesine katkımız var." değerlendirmesinde bulundu.

Tokalaç, "Kurs sayesinde hayatım değişti. İş yeri açtım, kendime güvenim geldi. Ayrıca başka bir kadına da iş imkanı sağladım." dedi.

- "Tüm ev kadınları iş yeri açsın, üretime katkıda bulunsun"

İşlerini büyütmeyi hedeflediğini, daha çok istihdam sağlayan bir işveren olmak istediğini vurgulayan Tokalaç, "Yaptığımız ürünleri Kastamonu'na gelen yerli yabancı turistlere satıyoruz. Taş baskıyı masa örtüsü, namazlık, kıyafetlere uyguluyoruz. Amacım çalışan sayısını artırmak ve üretimi çoğaltarak Türkiye geneli ve başka ülkelere de satış yapmak, taş baskıyı daha fazla tanıtmak." diye konuştu.

Taş baskı sanatını uygularken mutlu olduğunu, motifleri kumaşa zevkle uyguladığını anlatan Tokalaç, "Tüm ev kadınlarına öneriyorum, kurslara gitsinler. Öğrenmekten korkmasınlar, iş yeri açsın, üretime katkıda bulunsunlar. Görecekler, kendilerine olan güvenleri de artacak." ifadesini kullandı.

Tokalaç, taş baskıyı salon takımları, mutfak önlükleri, plaj çantaları, bluz gibi pek çok ürüne uyguladığını, yaz aylarında 5 bin parça civarında ürün sattığını ancak kış aylarında satışların düştüğünü sözlerine ekledi.