ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Serdaroğlu ve Kahvecioğlu köylerinin sakinleri, Havza-i Fahmiye (maden sahası) Kanunu mağduru oldukları gerekçesiyle basın açıklaması yaptı.

Serdaroğlu köyü muhtarı Seyfi Sefer, köy okulunda yaptığı açıklamada, köylerinde 1982-1985 yılları arasında tapu kadastro çalışmalarının yapıldığını ancak Havza-i Fahmiye nedeniyle tapularının iptal edildiğini ileri sürdü.

2016'da yeniden tapu çalışması gerçekleştirildiğini ifade eden Sefer, "Bu uygulamada, Çaycuma’nın 83 köyünden 81'i tapu aldı, biz alamadık. Tapu almak için metrekareye 2 lira ödememiz gerekiyor. Bu para çok, köylünün bir sürü tarlası var, hesap edildiğinde epeyce bir para tutuyor. Ölçüm işini de devlet özel sektöre vermiş. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz." dedi.

Her iki köyün de kesin kuruluş tarihi tarihi bilinmemekle beraber bin 700’lü yıllara dayandığını anlatan Sefer, "Bazı köy sakini arkadaşlarımızın Osmanlı Devleti’nden kalma tapuları var. Bazı arkadaşlarımız da mahkeme kararıyla tapusunu almış. Tabii tüm köylü, bu masrafları karşılayamayacağı için gerçekten mağdur olduk." diye konuştu.

Sefer, diğer köylere öngörülen rakamın köylerine de uygulanması konusunda yetkili makamlara dilekçe yazdıklarını ancak henüz sonuca ulaşamadıklarını da sözlerine ekledi.