KASTAMONU (AA) - Kastamonu Üniversitesi'nin (KÜ) Pakistan'ın Faysalabad Tarım Üniversitesi ile bu ülkede ortak Uluslararası Ormancılık Sempozyumu düzenlendiği bildirildi.

KÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, KÜ Orman Fakültesi ile Pakistan'ın Faysalabad Tarım Üniversitesi arasında yapılan işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Ormancılık ve Çevre Sempozyumu, üniversitenin kurulu bulunduğu Faysalabad şehrinde yapıldı.

Rektör Aydın, sempozyuma ilişkin yaptığı açıklamada, Pakistan ve Türkiye'nin "kardeş ülkeler" olduğunu belirterek, Türkiye'nin bir üniversitesi olarak Pakistanlı kardeşleriyle her zaman beraber çalışmayı ve beraberce yükselmeyi arzu ettiklerini ifade etti.

Pakistanda düzenlenen sempozyumda, Türkiye ve Pakistan'ın yanı sıra Hindistan, Fransa, Kanada, ABD, Çin, Malezya, Kostarika, Endonezya, Almanya, Nepal, Kore, Avustralya ve Suudi Arabistan'dan 500’e yakın bilim adamının hazırladığı 74 tebliğ ve 66 poster sunum olmak üzere 140 bilimsel tebliğin sunulduğunu belirten Aydın, şunları kaydetti:

"Buradaki tebliğlere emek veren değerli bilim adamlarını tebrik ediyor ve kendilerine teşekkür ediyoruz. Çünkü dünyada ormanların bir kısmının tahrip edildiği, yeni orman sahaları ihdas etmenin gerekli olduğu ve çevre kirliliği ve problemlerinin arttığı bir çağda ormanların ve çevrenin korunması, restorasyonu ve rehabilitasyonu büyük ehemmiyet arz etmektedir."

KÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Küçük ise sempozyumun Türkiye ile Pakistan arasındaki kardeşlik bağlarını daha da kuvvetlendireceğine inancını dile getirerek, "Bizler her alandaki işbirliğimizi, bugün olduğu gibi gelecek günlere de artan bir şekilde taşımayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Sempozyumun sonunda iki üniversite yönetimi arasında yapılan görüşmeler sonucunda, tarımsal ormancılık, su ürünleri ve balıkçılık, orman yangınları ve genetik alanda çalışmalar, öğrenci ve akademisyen değişimi, ortak proje ve bilimsel çalışmalar yapılmasına karar verildiği belirtilen açıklamada, aynı konulu sempozyumun 2 yıl sonra Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi ev sahipliğinde düzenleneceği bildirildi.