ORDU (AA) - Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, fındık bahçelerinde görülen külleme hastalığının rekolteyi olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Fındık bahçelerinde son yıllarda ciddi oranda külleme hastalığını gözlemlediklerini belirten Başkan Kibar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, acilen önlem alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Fındık bahçelerinin külleme hastalığıyla yok olma tehdidi altında olduğunu iddia eden Kibar, üreticilerin kendi çabalarıyla bu hastalıkla mücadele edemediğine işaret etti.

Külleme hastalığının fındık rekoltesini olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Kibar, "Son yıllarda ortaya çıkan ve hızlı bir şekilde yayılma gösteren külleme hastalığı, fındık bahçelerimizin geleceğini tehdit edecek boyutlara ulaştı. Külleme, bitkinin fotosentez yapmasını engelliyor. Dolayısıyla bitki iyi beslenemiyor ve fındık gelişimi bundan olumsuz etkileniyor. Bu da gelişemeyen fındıkların dökülmesine sebep oluyor. Ayrıca gelişmiş olan fındığın da randımanının düşük olmasına sebep oluyor." dedi.

Hükümetin külleme hastalığıyla ilgili radikal kararlar alması gerektiğini dile getiren Kibar, şöyle konuştu:

"Fakat daha da tehlikelisi fotosentez yapamayan bitkilerde gelişme geriliği başlıyor. Dallar gelişemeyip erken yaşlanıyor. Külleme hastalığının mücadelesi var. Fakat üreticilerimizin kendi imkanlarıyla bu mücadeleyi yapması ekonomik açıdan çok zor. Bir an önce ilaç ve ilaçlama pülverizatörü teşviği çıkarılması lazım. Eğer külleme hastalığıyla mücadele konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız radikal önlemler almaz ise hastalık fındık bahçelerimizi kurutabilir."