BARTIN (AA) - SELİM BOSTANCI - Bartın ve Kastamonu arasında bulunan Küre Dağları Milli Parkı'ndaki yaban hayatı, kurulan 50 fotokapanla izleniyor.

Korunan Alanlar Ağı Parkları (PAN Parks) sertifikasına sahip 37 bin hektarlık milli parkta, "Küre Dağları Milli Parkının Fauna Çeşitliliğinin Arşivlenmesi Projesi" kapsamında kurulan fotokopanlarla, bugüne dek yaban kedisi, su samuru, karaca, yaban domuzu ve ayı görüntülendi.

Küre Dağları Milli Parkı Müdürü Ahat Deliorman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PAN Parks sertifikasına sahip milli parkın, 2012'de Avrupa'nın çok özel 13 noktasından biri seçildiğini söyledi. Deliorman, nadir ve nesli tehlike altındaki türlerin varlığı, ekosistemin yaşlılığı ve olgunluğu gibi etkenlerin, alanın doğa koruma açısından önemini ortaya koyduğunu belirtti.

Küre Dağları Milli Parkı'nın çok sayıda hayvan türüne yönelik sunduğu yaşam ortamları ile biyolojik açıdan çok önemli bir alan olduğunu vurgulayan Deliorman, şunları söyledi:

"Bölgede, vaşak, yaban kedisi, su samuru, boz ayı ve ulu geyik gibi memeli türleriyle birlikte, Türkiye’de yaşayan 132 memeli türünün 30 kadarına rastlanıyor. Milli Park Tasarı Gelişme Planı’na göre, alanda 129 kuş türü yaşıyor ve bunun 46’sı tehdit altında. Özellikle geniş vadilere bakan yüksek kayalıklar, akbaba, şahin, kartal ve gece yırtıcıların barınması için uygun alanlar oluşturuyor. Müdürlüğümüzce park ve çevresinde hangi büyük memelilerin olduğunu bilmek ve bunların mevcut durumunu ortaya koymak için Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10'ncu Bölge Müdürlüğü Bartın Şubesi, Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü ve Bartın Üniversitesi arasında 'Küre Dağları Milli Parkı Fauna Çeşitliliğinin Arşivlenmesi Projesi' başlatıldı. Proje kapsamında yaban hayatın izlenmesi için çalışma yapıldı."

- "Alınan görüntüler, bilimsel araştırmalara katkı sağlayacak"

Deliorman, uluslararası tanıtımlar ve önemli turizm destinasyonları içinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı'ndaki hayvan varlığının tespiti konusunda dışkı ve ayak izi dışında bir veri olmadığını dile getirdi.

Kurulan fotokapanlarla buradaki yaban hayatını ve çeşitliliğini gözlemleme imkanı bulduklarına işaret eden Deliorman, "Küre Dağları Milli Parkı'nda tespit edilen bölgelere kurulan 50 fotokapan ile şimdiye kadar yaban kedisi, su samuru, karaca, yaban domuzu ve ayı görüntülendi. Bölgede varlığı bilinen ancak bugüne kadar tespit edilemeyen su samuru fotokapanla ilk kez görüntülendi. Aldığımız bu görüntüler milli parkın fauna çeşitliliğini görmemize ve bilimsel araştırmalar yapmamıza katkıda bulunacak." ifadesini kullandı.

Deliorman, koruma altındaki hayvanların avlanılması halinde 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile 3 bin liradan 30 bin liraya kadar para cezası verildiğini sözlerine ekledi.