İSTANBUL (AA) - Bağcılar'da hayata geçirilen "Yeni Bir Ben Bağımlılık Sosyal Destek Projesi" ile bağımlı gençler uyuşturucu alışkanlığından kurtularak yeni bir hayata adım atıyor.

Bağcılar Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Bağcılar Kaymakamlığı ortaklığında, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle yürütülen proje bir yıl önce başladı.

Sağlık İşleri Müdürlüğü bünyesinde devam eden proje kapsamında, uyuşturucu bağımlısı gençler, öncelikle belediye içerisindeki Bağımlılık Koordinasyon Merkezi'ne başvuruyor. Gençler daha sonra Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek polikliniğindeki Yeni Bir Ben Danışmanlık Merkezi'nde tedavi sürecine alınıyor.

- "Sigara zannettim"

Uyuşturucu alışkanlığından kurtulmak için merkeze başvuran 30 yaşındaki D.İ, 6 ay önce terapilere katıldığını belirterek, uyuşturucu kullanmaya nasıl başladığını şöyle anlattı:

"İnşaatlarda çalışıyordum. 23 yaşındayken sohbet sırasında arkadaşlarım bana sigara verdi. Uyuşturucu olduğunu bilmiyordum. Birkaç gün uyuşturucu olduğunu bilmeden kullandım. Tadı çok acıydı. Bir gün arkadaşımın birisi, 'Biliyor musun, bu içtiğin sigara değil, uyuşturucu' dedi. Ben ilk başta inanmadım. Bunun üzerine bana, 'Birkaç gün içme, krize girersin' dedi. Şüphelendim, ben de üç gün kullanmadım. Bu sırada vücudumda halsizlik ve uyuşma oluştu. Kemiklerim ağrımaya başladı. Üşüme hissettim. O an kullandığımın uyuşturucu olduğunu anladım."

Çalışkan birisi olmasına rağmen uyuşturucu bağımlılığı sebebiyle hayatının alt üst olduğunu ifade eden D.İ, eşinin ve annesinin desteğiyle bağımlılıktan kurtulmak için çare aramaya başladığını, bunun üzerine de merkeze gittiğini anlattı.

Hastaneye yatışından sonra hem ilaç tedavisinin hem de psikoterapilerinin düzenli olarak devam ettiğini belirten D.İ, verdiği mücadele sonucu bağımlılıktan kurtulduğunu kaydetti.

Tedavi sürecinin devam ettiğini de belirten D.İ, önceden uyuşturucuya verdiği parayı şimdi ailesinin ihtiyaçlarına harcadığını belirtti.

D.İ, "Çok huzurluyum. Ailem ile ilişkim de düzeldi. Ticaret hayatına atıldım. Evime ekmek götürüyorum. Bu beladan kurtulmak isteyenlere tedavi merkezine gitmelerini tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.

- "Sosyal çevreye uyumu da sağlamaya çalışıyoruz"

Poliklinik görevlisi psikolog Şengül Yarımoğlu, madde bağımlılığının tedavi edilebildiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Genelde kişi merak ve korku duygusuyla birlikte kendini sosyal çevreye kabul ettirme isteği ve duygusal boşluğun doldurulması amacıyla madde kullanmaya başlıyor. Ancak, kullandığı şeyin uyuşturucu olduğunu anladığında bağımlılık seviyesine gelmiş oluyor. Sonrasında yine arkadaş çevresiyle uyuşturucuyu kullanmaya devam ediyor."

Şu an 211 bağımlıya tedavi sürecinde yardımcı olduklarını anlatan Yarımoğlu, tedavinin yanında kişinin sosyal çevreye olan uyumunu da sağlamaya yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydetti.