BARTIN (AA) - Bartın’ın Amasra ilçesinde özel bir maden ocağında çalışan 306 işçi, "torba kanun"un getirdiği iyileştirmelere rağmen maaşlarının eksik yatırıldığı gerekçesiyle "madene inmeme" eylemi başlattı.

Sabah saatlerinde Tarlaağzı köyündeki ocak girişinde bir araya gelen işçiler, slogan atarak idari binaya yürüdü.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Sekreteri Hakkı Arslan, yaptığı açıklamada, geçen yılın Eylül ayında yürürlüğe giren "torba kanun"la maden işçilerine en az iki asgari ücret ödenmesi gerektiğini, ancak şirketin buna uymadığını ileri sürdü.

Şirketin ilk ay yasanın hükmünü yerine getirdiğini belirten Arslan, "Ancak bir sonraki ay, işçiler yine çift asgari ücret beklerken daha önce verilen ikinci asgari ücret de kesildi ve o ay maaş verilmedi. ‘Kanunun verdiği her şeye uyarım’ diyen işveren emeğimizin karşılığına geldiğinde her anlamda bizi törpüledi ve çift asgari ücret uygulamasına geçmedi. Şirkette çalışan 306 maden işçisi iş bırakma eylemiyle direniştedir" diye konuştu. 

Arslan, şirketin kendilerine "sosyal yardımlarla birlikte çift asgari ücret" önerdiğini ancak bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Açtığımız iki davada da mahkeme asgari ücretin çıplak ücret olduğunu, sosyal yardımların bu ücrete dahil olamayacağı yönünde karar verdi. Biz köle değiliz, hak ettiğimizi alacağız ve alıncaya kadar da eylemimizi sürdüreceğiz. İşveren kanun, hukuk tanıyorsa, bu devletin sosyal hukuk devleti olduğuna inanıyorsa maden işçisinin çift asgari ücret uygulamasına başlamalı, geriye dönük haklarını da gerekirse taksitlendirerek vermelidir."

Maden işçileri, ocak girişindeki eylemini sürdürüyor.