ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ta, iş kazası riskinin diğer çalışma alanlarına nazaran daha yüksek olduğu kömür madenlerine, bu yılın ilk altı ayında yapılan işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerinde eksiklikleri tespit edilen kamu ve özel işletmelere 948 bin 477 lira para cezası uygulandı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, kentte taş kömürü üretiminin başladığı yıl kabul edilen 1848'den bugüne, ocaklarda meydana gelen göçük ve grizu patlamasının yanı sıra karbonmonoksit zehirlenmesi, metan gazı ve karbondioksit boğulması gibi kazalarda çok sayıda madenci hayatını kaybetme riski taşıyor.

Yaklaşık 5 bini aşkın madencinin hayatını kaybettiği kömür havzalarında ölümlü kazalar arasında yerin metrelerce altında yaşanan göçükler ve metan gazı patlamaları ilk sırada yer alıyor.

Yeni iş kazaların yaşanmaması çabaları kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı iş müfettişleri, iş güvenliği ve iş sağlığı konularında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve özel maden işletmelerine yönelik denetimlerinde belirlediği eksiklikler doğrultusunda yetkililere idari para cezası önerisinde bulunuyor.

- "İdari para cezaları işletmeler için caydırıcı oluyor"

Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Gönül Demirsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müfettişlerin, ocaklarda iş güvenliği ve işçilerin sağlığını tehdit edici birinci derece noksanların bulunması halinde kömür ocağında üretimin durdurulmasına karar verilebildiğini söyledi.

İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili bakanlık müfettişlerinin, düzenli olarak maden ocaklarına yönelik denetimlerini sürdürdüğünü ifade eden Demirsu, "Kazaların çoğunluğu, iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yeteri kadar alınmamasından kaynaklanıyor. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği eğitimine rağmen işin ciddiyetini kavrayamayan işçilerin, kurallara uymaması da kazalara neden olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Demirsu, bu yılın ilk altı ayında iş müfettişlerince, iş sağlığı ve iş güvenliği konularının yanı sıra işin yürütülmesi ve düzenlenmesi bakımından yapılan denetimlerde eksiklikleri tespit edilen kamunun yanı sıra özel sektör kömür işletmelerine 948 bin 477 lira para cezası uygulandığını kaydetti.

İdari para cezalarının, işletmeler için caydırıcı olduğunu belirten Demirsu, "İş müfettişleri, havalandırma, nefeslik ve tahkimat gibi eksikliklerin üzerinde duruyor. Birçok teknik eksikler olabiliyor. Müfettişler sadece işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından değil, işin yürütülmesi ve düzenlenmesi açısında da denetim yapıyor. İşçi hakları ve yasal hakları gözetiliyor." diye konuştu.