Zonguldak’ta işçilerin maaş ve tazminatlarını alamadıkları gerekçesiyle başlattıkları ’madenden çıkmama’ eylemi 9. gününde devam ediyor.
Kilimli ilçesine bağlı Bölüm Mahallesi’nde Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından kiralama usulüyle işletilen ancak 31 Aralık 2015 tarihinde sözleşmesi sonlandırılan maden ocağında, yaklaşık 4 aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle “Madenden Çıkmama” eylemi başlatan işçilerin eylemi 9. güne ulaştı.
FETÖ/PDY soruşturması kapsamında geçtiğimiz haftalarda kayyım heyeti atanan maden şirketinde, işçiler maaş alacakları, kıdem tazminatlarını ve iş garantisi sözü verilmeden eylemlerini sonlandırmayacaklarını belirttiler.
Öte yandan kayyım heyetince ele geçirilen 5 bin ton kömür, Çatalağzı beldesindeki termik santrale satıldı. Kömürün nakledilme süreci başlarken, avans alan kayyım heyeti eylemin sürdüğü maden ocağına gelerek işçilerin alacaklarının bir kısmının ödeneceğini ifade etti.
SYDV yardımıyla beraber işçilere bin 750 lira ücret ödeneceğini ifade eden kayyım heyeti, alacaklarını isteyen işçileri maden ocağının girişine çağırdı. Ancak işçiler duruma tepki göstererek belirtilen ücreti kabul etmedi.
Öte yandan Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Konfederasyonu Genel Başkanı Hasan Kütük ve gazeteciler, işçilerin ailelerinin bulunduğu alana gitmek istedi. Ancak çevik kuvvet ekipleri, alana yalnızca eylemdeki işçilerin birinci derece yakınlarının girebileceğini ifade ettiler.

İŞÇİLER İLE POLİS ARASINDA ARBEDE
Genel Başkan Kütük, Vali Yardımcısı ile görüşerek ailelerin bulunduğu alana gitmek istediklerini ifade etti. Bu sırada genel başkanın bulunduğu alana gelen işçiler ile polis arasında arbede çıktı. Barikat engelini aşan işçiler, sloganlar atarak ailelerin beklediği alana geldi. Polis ise işçiler ve Birleşik Kamu İş heyetinin geçişine izin verdi.
TOMA ekiplerinin de hazır bulunduğu maden ocağının 100 metre kadar yakınındaki alanda zaman zaman aileler ile polisler arasında tartışmalar yaşandı. Polis ekipleri zaman zaman tansiyon yükselince alanda bekleyenler ile görüşerek ortamı sakinleştirmeye çalıştı.

“SADAKA İSTEMİYORUZ” TEPKİSİ
Barikatın arkasına gelen kayyum heyetindeki Polat Sezgün, işçilerin alacaklarının bir kısmını ödeyeceklerini söyledi. İşçilere seslenen Sezgün, “Avans mahiyetinde burada belli bir miktar ödeme yapacağız. Sizi bekliyoruz” dedi. Bu sırada işçiler, “Biz sadaka istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz” şeklinde tepki gösterdi.
İşçilerin sözlerine yanıt veren Sezgün, “Sadaka telaffuz edilmez, bunlar sizin alın teriniz. Talepleriniz ücret alacaklarınızın ödenmesi noktasındaydı. Bu konuda SYDV ve gerekse bizler elimizden geleni yapıp sizin bu konudaki mağduriyetinizin giderilmesi konusunda buradayız. Biz buradayız. 750 lira sosyal yardımdan, biner lira maaşlarınızdan mahsuben şimdilik bu ödemeyi yapacağız. Kömürü teslim ettikten sonra geri kalan paranızın bir kısmını daha ödeyeceğiz” dedi.
Ailelerin bulunduğu alana gelen Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Hasan Kütük gazetecilere açıklamada bulundu. Kütük, “Arkadaşlarımızla şurada bir barikat varsa, bu insanların aileleri buradaysa yanlarında olma adına yapabileceklerimizi paylaşmak istedik. Ancak saatlerce ilk girişte önümüze bir barikat kuruldu. Siz bu mücadelenin alın terinin, en önemli bir somut örneğini yaşıyorsunuz. İnanıyorum ki Türkiye’de bir tarih yazıyorsunuz. Her bir insanın hayatı değerli ve önemlidir” şeklinde konuştu.
Kütük, işçi aileleriyle görüşerek eyleme destek verdiklerini belirtirken, İl Emniyet Müdürü Osman Ak maden ocağına girerek eylemdeki işçilerle görüştü.
(İHA)