Vergi Dairesi, kamu ve özel sektöre inşaat işleri yapan bir inşaat firmasına kestiği KDV cezasıyla büyük bir skandala imza attı. Söz konusu firma bu cezayla 2010 yılı Türkiye vergi rekortmeni Rahmi Koç’u 23’e katladı.

Kağıthane Vergi Dairesi, kamu ve özel sektörde inşaat işleri yapan ve 2010 yılı cirosu yaklaşık 3 milyon TL olan bir inşaat firmasına 528 milyon TL KDV cezası kesti. Firma bu vergi borcu ile 2010 yılında 22.893.850 TL ile vergi rekortmeni olan Rahmi Koç’u 23 katladı.

Konuyla ilgili Haber7’ye açıklamalarda bulunan firma sahibi M. Fatih Tekin, “Bizler firma olarak yaptığımız işlerden sonra hakkedişlerimizi almak için SSK’dan borcu yoktur kağıdı almak durumundayız. Bir kurumdan alacağımıza istinaden bizden istenilen “borcu yoktur” yazısını almak için sisteme girdiğimizde 2010 yılı için yaklaşık 528 milyon(528.696 bin) TL’lik KDV borcumuz olduğunu öğrenince şaşkına döndük. Bu miktar, Türkiye’nin en çok vergi veren isimlerinin ödedikleri vergileri bile katlayan bir rakam…” dedi.

 

TEBLİĞ EDİLEN BORCUN BİN KATI

2010 yılında firma olarak ortalama 3 milyon TL ciro elde ettiklerini, bunun 504 bin TL’sinin KDV olarak vergi dairesine tebliğ edildiğini belirten Tekin,kendilerine kesilen 528 milyon TL’lik KDV tutarının borçlarının 1048 katı olduğunu dile getirdi. Meydana gelen bu durumdan dolayı firma olarak maddi ve manevi olarak zarar gördüklerini iddia eden Tekin, “Bu nedenle yaptığımız işlerin hakkedişlerini alamadık. İhalelere giremedik. Kayıtlarda gözüken bu borçtan dolayı tüm ticari ilişkilerimiz zedelendi. Ciddi manada maddi ve manevi mağduriyetler yaşadık ve yaşamaya da devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

1 AY ÖNCE KALP KRİZİ GEÇİRDİM

Bunun yanı sıra daha önce çalıştıkları ancak iflas eden bir firmanın vergi borcunun da kendilerinden tahsil edilmek istendiği bilgisini veren Tekin, konuyla ilgili mahkeme sürenini devam ettiğini, bu borcunda kendilerine kesilen 2010 KDV borcunun yaklaşık 3 bin katı olduğunu belirtti. Tekin, yaklaşık bir ay önce kalp krizi geçirdiğini ve ameliyat olduğunu aktararak, "Sağlık sorunları yanında bir de bu konularla uğraşmak durumunda kalıyoruz" dedi. 

 

“YAZINIZDAN DOLAYI ÇOK KORKTUK”

Maliyeye yaptıkları başvuru sonrasında yetkililerin geri adım atmak durumunda kaldığını aktaran Tekin, bu süreçte ilgili kurumda görevli memurların tavırlarından duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi. Görevli memurun, “Yazınızdan dolayı çok korktuk, elinizden geleni ardınıza koymayın” gibi ifadelerle kendilerine karşılık verdiğini anlatan Tekin, “12 yıl devlet memurluğu yaptım. Kamu dairelerindeki işleyişi yakından biliyorum. Çoğu insan gece yarılarına kadar çalışırken özellikle devlet kurumlarında çalışanlar saat 17.00’de evine gidiyor. Kazandıkları paranın hakkını vermeliler. Hepimiz insanız. Herkes hata yapabilir. Benim vergilerimle ayakta duran bir kurumda görevli bir memurun bu tavrından çok rahatsız oldum” dedi.

PARALEL YAPI İLE İZAH EDİLEBİLİR

15 Temmuz sürecinden sonra her şeyden tedirgin olmaya başladıklarını ve devlet kurumlarında böyle komplolar varsa bu konuda farkındalık oluşturmak istediklerini belirten Tekin, “Kurumun firmamıza karşı daha önce de yaşattığı ve yine yazı ile itiraz ettiğimiz birkaç olay daha olmuştu. Bu durum ya idari memur ve amirlerinizin iş lakaytlığı ile ya da mükelleflerinizin bu şekilde mağdur edilerek devletine ve hükümetine güveninin sarsılması ve toplumsal infiallerin yaşanması noktasında kurum personelinin paralel yapı operasyonun bir parçası olması ile izah edilebilir” ifadelerini kullandı.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAK

Son olarak 528 milyon TL’lik borcun düzeltilerek 529 bin TL olarak kendilerine tebliğ edildiğini belirten Tekin, maddi ve manevi mağduriyetler yaşamalarına neden olan memur ve amirler hakkında CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi), BİMER (Başbakanlık İletişim Merkezi), medya organları ve ilgili mahkemelerde her türlü talep, dava ve şikayet haklarını sonuna kadar kullanacaklarını sözlerine ekledi.