BOLU (AA) - Bolu'da, fosforlu marka boyası ile işaretlenen 2 bin 200 Abant alası, Abant Gölü'ne bırakıldı.

Göl ve derelerde doğal alabalık türlerinin stoklarının arttırılabilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca yapılan çalışma kapsamında, fosforlu boya ile işaretlenen ve bölgenin endemik türleri arasında yer alan Abant alabalıkları, doğal yaşam alanları olan Abant Gölü'ne salındı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi, Maçka Alabalık Üretim İstasyonu ve Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Dereceören köyü yakınlarındaki "Abant Alabalık Üretim" tesisinde üretilen 2 bin 200 adet Abant alası, tankerle Abant Gölü'ne getirildi.

Yavru balıklar, Orman ve Su İşleri 9. Bölge Müdürü Erdem Karaağaç ve Bolu Şube Müdürü Kemal Can tarafından göle bırakıldı.

Karaağaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, endemik bir tür olan Abant alasının göldeki popülasyonunu dengede tutmak için yavru üretip göle saldıklarını belirtti.

Abant'ta kurdukları Abant Alası Üretim İstasyonu'nda elde ettikleri balıkları peyderpey göle bıraktıklarını anlatan Karaağaç, markaladıkları bu balıkların takibini de yapacaklarını kaydetti.

Karaağaç, gölde yaşayan balıkların sayısını arttırmak için yaptıkları çalışmanın boşa gitmemesi için deneysel bir yönteme başvurduklarını dikkat çekerek, "Her ay 2 bin ila 2 bin 500 balık yavrusunu markalayarak göle salmayı planlıyoruz. Hangi dönemde saldığımız balıkların daha iyi geliştiğini izleyeceğiz. Bunların takiplerini yapıp ilerleyen zamanlarda balıkları o dönemde göle salacağız." diye konuştu.

Bakanlık olarak Abant alasını önemsediklerini vurgulayan Karaağaç, "Bu bizim ülkemizin değeridir. Onun için elimizden geldiğince popülasyonunu korumaya ve dengede tutmaya çalışacağız. Çalışmaların tamamlanmasının ardından Abant Gölü'ne yılda 50 binin üzerinde Abant alası yavrusu bırakmayı planlıyoruz. Ayrıca, bu tesiste üretilen balıkların bölgede bulunan diğer göl ve akarsulara da bırakılacak." ifadelerini kullandı.