Eski MİT’çi Mehmet Eymür, darbelerin hükümetlere karşı yapıldığını, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, darbe ihbarını öncelikle Genelkurmay’a haber vermesinin bir hata olduğunu söyledi.
Eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Eymür, darbe teşebbüslerinin, Genelkurmay Başkanı’nın da dahil olduğu hiyerarşik düzen içinde olabileceğine de dikkat çekti. 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istihbarat zafiyetiyle ilgili açıklamalarını İhlas Haber Ajansı’na değerlendiren Eymür, “İstihbarat zafiyetinin uzun zamandan beri olduğu kanaatindeyim. MİT, doğrudan Başbakan’a bağlıdır. Bu bakımdan önemli haberler öncelikle Başbakan’a vermelidir. Ayrıca Cumhurbaşkanı’na da haber verilmesi usuldendir. Darbeler mevcut yönetime ve hükümetlere karşı yapılır. Bu bakımdan MİT Müsteşarı’nın darbe ihbarını öncelikle Genelkurmay’a haber vermesi bir hatadır. Darbe teşebbüsü Genelkurmay Başkanının da dahil olduğu hiyerarşik düzen içinde de olabilirdi. O gece çok kötü bir sınav verildi ve bir çok soru işareti var. Son günlerde MİT’le ilgili menfi birçok bilgi ortalarda dolaşmaktadır. Arkadaşlarımdan intikal eden bilgilere göre, Arapça telefon konuşmalarını dinleyen kişilerin, görüşmelerin neredeyse tamamını İstihbarat Değeri Yoktur (iDY) raporu verdiği, yönetimin de bu duruma göz yumduğu belirtilmiştir. IŞİD militanlarının ağırlıklı olarak Arapça konuştuğu ve IŞİD’in Türkiye’deki bombalı saldırılar yaptığı dikkate alındığında, haber doğru ise durum çok vahim ve önemlidir. Oysa ki MİT’in teknik açıdan mükemmel olmasa da iyi olduğu kanaatindeyim” dedi.

MİT’İN YAPILANMASI
Eymür, MİT’in yapılanmasıyla ilgili olarak da, "Milli İstihbarat Teşkilatımız (MİT), Müsteşar Hakan Fidan döneminde yeniden yapılanmıştır. Bu maalesef her müsteşar değişiminde alışkanlık haline gelmiş, bir öncekinin yaptığını, yerine gelen değiştirmiş veya kapatmıştır. Bu istikrarsızlık oluşturan yaz-bozlara artık son verilmeli, MİT Müsteşarlığı dünyadaki diğer istihbarat teşkilatları etüt edilerek, milli ihtiyaçlarımız, tehditlerimiz, hedeflerimiz dikkate alınarak, milli ana yapılanma bilimsel bir şekilde tesis edilmelidir. MİT’teki yapılanma altı ana birimden teşekkül etmektedir. Stratejik Analiz Başkanlığı, Türkiye’nin stratejik istihbarat ihtiyacını karşılamak için, kısa-orta-uzun vadeli stratejik analiz üretmekle görevlidir. Başkanlık, bu amaçla bölgesel ve küresel gelişmeleri yakinen izler, toplumsal dinamikleri tahlil eder, birbirinden bağımsız görünen olaylar arasındaki nedensellik bağını ortaya çıkararak öngörüde bulunur.
İstihbarata Karşı Koyma Başkanlığı, yabancı devlet, istihbarat servisi, kurum/kuruluş ve şahısların Türkiye’ye yönelik casusluk faaliyetlerinin tespiti ve engellenmesiyle görevlidir. Başkanlık, bu amaçla kontrespiyonaj çalışmaları yürüterek, espiyonaj faaliyetlerinin hedefi olan kamu ve özel sektör kurum,kuruluşları ile işbirliği ve koordinasyon faaliyetlerini sürdürür.
Dış Operasyonlar Başkanlığı, Türkiye’nin stratejik çıkarlarının korunması ve geliştirilmesiyle görevlidir. Başkanlık, yurt içi ve yurt dışı birimlerle birlikte çalışmalar yapar. Türkiye’nin Milli Güvenlik Stratejisini destekleyen çizgide ve siyasi konjonktürle paralellik arz edecek şekilde çalışmalarını sürdürür.
Güvenlik İstihbaratı Başkanlığı, başta terör örgütleri ve terörist faaliyetler olmak üzere, Türkiye’nin milli gücüne yönelik tehditlere karşı güvenlik istihbaratı toplamakla görevlidir. Başkanlık tarafından yurt içinde ve yurt dışında toplanan istihbarat güvenlik tedbirlerininalınması ve tehdidin bertaraf edilmesi için kullanılır.
Elektronik Teknik İstihbarat Başkanlığı, devlet sırrının ifşasının tespiti ve terörist faaliyetlerin önlenmesi için telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimi tespit etmek ve dinlemek, sinyal bilgilerini değerlendirerek kaydetmekle görevlidir. Başkanlık, ses ve görüntü analizi yapar, görüntü istihbaratı (IMINT) üretir, kriptolu verileri çözer ve siber tehdit unsurlarına karşı çalışma yürütür.
Sinyal İstihbarat Başkanlığı, muhabere ve muhabere dışı sinyalleri kullanarak erken ihbar ve ikaz bilgileri de dahil olmak üzere sinyal istihbaratı üretmekle görevlidir. Başkanlık, bu amaçla haberleşme ve radar sinyallerini yakalayarak, bu sinyalleri analiz eder ve istihbarata dönüştürür” diye konuştu.

DARBE GİRİŞİMİNİN ARKASINDA GÜÇ
Darbe girişiminin arkasındaki güç ve amacıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Eymür, “Maalesef darbe teşebbüsü dahil Türkiye’de olan birçok olayın arkasındaki güç, en yakın müttefikimiz, Kore’de silah arkadaşımız ABD’dir. ABD ’Büyük Ortadoğu’ gibi kanlı projeler üreterek Avrupa’daki dostlarıyla birlikte Türkiye’yi zayıflatmayı ve bölmeyi amaçlamaktadır. Büyük bir badire atlattık. Daha henüz bitmediğini düşünüyorum” dedi.

MEHMET EYMÜR KİMDİR ?
Mehmet Eymür, 1943 yılında İstanbul’da doğdu. 9 Mart 1971 darbe teşebbüsünden sonra MİT’te Hiram Abas’la birlikte Ziverbey’de 1. Ordu Komutanı Orgeneral Faik Türün’ün emrinde çalıştı. 1975’te Ankara MİT Bölge Dairesi Başkanlığı Takip Şube Müdürlüğü de yapan Eymür, 1980’de Bulgaristan’a gittikten sonra 1982’de ASALA’ya karşı eylemlerde görevlendirildi.
Türkiye’ye döndükten sonra Mardin MİT Bölge Müdürlüğü’ne getirildi. Daha sonra Ankara’da Kontrespiyonaj Dairesi içinde kurulan Kaçakçılık ve İstihbarat Şube Müdürlüğü’ne tayin edildi. Daha sonra Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. 70’li yılların başında girdiği MİT’te Alaattin Çakıcı’nın yakalanmasının ardından Washington’dan merkeze çağrıldı. Emeklilik kararına direnince MİT Yasası’nın 19. maddesi işletilerek, Şeker Fabrikaları’na müşavir olarak atandı. Eymür, daha sonra emekliye ayrıldı.
(İHA)