Manisa'da 6 yıl önce mikrokredi çeken anne Ayten Köprülü ve kızı Şenay Kurma, kendi işlerinin patronu oldu.

Manisa'da dar gelirli kadınların sürdürülebilir gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarına ve aile bütçelerine katkıda bulunmalarına yardımcı olmak amacıyla hayata geçirilen Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP) birçok kadının yaşamını değiştirdi. Mikrokredi desteğinden faydalanarak, ev ekonomilerini canlandıran dar gelirli kadınlar, iş hayatlarına da adım attı. Bundan altı yıl önce mikrokredi ile tanışan Ayten Köprülü (54) ve kızı Şenay Kurma (32) da kredi sayesinde kendi ayakları üzerinde durmaya başladı. Anne Köprülü yaptığı el işleri ile ev ekonomisine katkı sağlarken, kızı Kurma ise, gözlükçü dükkanı açarak patron oldu.

EN BÜYÜK DESTEKÇİLERİ EŞLERİ

6 yılda 12 bin 400 TL'lik mikrokrediden faydalanan Ayten Köprülü, aldığının kat kat fazlasını kazandığını söyledi. En büyük destekçisinin eşi olduğunu da belirten Köprülü, "Altı yıl önce gördüğüm bir broşür dikkatimi çekti. Meraktan dolayı sordum. Dört kız çocuğumla birlikte kirada oturuyoruz ve eşimin emekli maaşı yetmiyordu. Bende mikrokredi kullanarak eşime yardımcı olmaya ve ev ekonomimize katkı sağlamaya karar verdim. Çektiğim kredi ile el işi örgüler yaparak sattım. İyi de kazanmaya başladım. Eşim de şuan bana destek veriyor" dedi. Annesi aracılığı ile mikrokredi ile tanışan Şenay Kurma ise aldığı krediler aracılığı ile gözlükçü dükkanı açtığını söyledi. Kurma, mikrokredi hizmetleri aracılığı ile hayatının değiştiğini de sözlerine ekledi.

Mikrofinans Merkezi Manisa Şube Yöneticisi Ayşe Çakıcı ise, yoksullukla mücadele kapsamında hayata geçirilen mikrokredi uygulamasına bu yıl itibariyle 771 dar gelirli kadının başvuru yaptığını belirterek, toplamda 581 bin 853 TL kredi dağıtıklarını söyledi. Çakıcı, ev ekonomilerine katkı bulunmak isteyen ve iş sahibi olmak isteyen tüm kadınlara Şehzadeler Kaymakamlığı'nda bulunan mikrokredi ofislerine başvurmaları çağrısında bulundu.