GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Giresun'da tarihi yapılara duyduğu ilgiyi ahşap tutkusuyla birleştiren müezzin İsmail Konal, tarihi cami ve evleri birebir ölçülendirip maket haline getiriyor.

Yaklaşık 30 yıldır müezzinlik yapan Konal, hayranlık duyduğu tarihi camileri ahşaba yansıtıyor. Konal, ölçülerini aldığı camileri ahşap ve sokaktan topladığı küçük taşlarla sanat eserine dönüştürüyor.

Konal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri ahşaba karşı ayrı bir sempatisinin olduğunu söyledi.

Geçmişte köyde tahtadan araba yaptığını anlatan Konal, yaklaşık 30 yıldır sanatını hobi olarak sürdürdüğünü dile getirdi.

Konal, son 4 yıldır maket yapmaya ağırlık verdiğini ifade ederek, "Mesleki olarak cami görevlisi olduğumuz için yapılar hep güzümüzün önünde. İstiyorum ki Giresun'da ne kadar tarihi cami varsa hepsini yapayım. Ama elimden geldiği ölçüde ilçeler de dahil tarihi camilerin hepsini yapmaya çalışacağım." diye konuştu.

Tarihi ahşaba yansıtmanın kendisine ayrı bir mutluluk verdiğini belirten Konal, "Şu anda ahşaptan yapmış olduğum Giresun camileri olarak dört tane. Hacı Miktat, Kale ve Seyit Mehmet Paşa Camisi. Bir de yeni yapılan Üniversite Camisi var." ifadesini kullandı.

Konal, camilerin orantılarını tutturabilmek için defalarca yıkıp yaptığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"En son orantıları tutturduktan sonra tamamlıyorum. Yerden sokaktan taş toplayıp yerleştiriyorum tek tek. Eğer böyle yapılmasa bunun sanat değeri olmaz. Bir de bunların daha tarihi özelliği olsun istiyorum. Bunları tek tek cımbızlarla yerleştirip ondan sonra tamamlıyorum."

Camilerin her birinin yaklaşık bir buçuk ayda tamamlandığını aktaran Konal, birebir ölçüp bilgisayarda orantıladıktan sonra maketi yaptığını söyledi.

Konal, tarihi camilerin maketlerini gelecek nesillere ulaştırmak istediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Osmanlı bu kadar eserler yapmış sadece o günler için yapmamış bu günler için yapmış. Ben de o düşünceyle gelecek nesillere bunları bırakmayı istiyorum. İstiyorum ki sıradan bir sanat olmasın, yani farklı bir sanat olmasını istiyorum. Sıradan işi herkes yapar ama istiyorum ki daha farklı eserler çıkarayım ki gelecek nesillerin, eserlerin değerini o zaman anlayacağını ümit ediyorum."

Tarihi Giresun evlerine de ahşaptan yapıldığı için ayrı bir sempatisinin olduğunu anlatan Konal, "Taş dolma tamamen doğal, şimdiki gibi betonarme değil. İnsanlar eskiden sağlık açısından ahşap evlerde daha sağlıklı yaşıyorlarmış. Bunlara karşı sempatim var. Benim çocukluğum ahşap evlerde geçtiği için maketini nasıl yaparım diye düşündüm ve yapmaya başladım." şeklinde konuştu.