DÜZCE (AA) - ÖMER FARUK CEBECİ - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P), Türkiye hakkındaki kararına ilişkin, "S&P uzun zamandır BB+ olan notu, negatifte görünümünü tutuyordu, onu durağana çevirmesi olumlu bir gelişme olarak görülüyor. Üstelik Türkiye'nin son dört aylık süre içerisinde yaşananların bir değerlendirilmesine dışarıdan bir gözle bakıldığında olumlu görüldüğünün bir teyididir bizim açımızdan" dedi.

Olpak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, S&P'nin, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB+", yerel para cinsinden kredi notunu "BBB-" olarak teyit ettiğini ve not görünümünü "negatif"ten "durağan"a yükselttiğini anımsattı.

Kredi derecelendirme kuruluşlarını ve not derecelendirmelerini tenkit ettikleri dönemler olduğunu anlatan Olpak, "Son derece olumlu giden süreçlerde de istediğimiz notu vermedikleri zamanlar da oldu ama uluslararası yatırımcılar, üç tane kuruluşun verdiği notlarla hareket ediyor. S&P, uzun zamandır BB+ olan notu, negatifte görünümünü tutuyordu, onu durağana çevirmesi olumlu bir gelişme olarak görülüyor. Üstelik Türkiye'nin son dört aylık süre içerisinde yaşananların bir değerlendirilmesine dışarıdan bir gözle bakıldığında olumlu görüldüğünün bir teyididir bizim açımızdan." ifadelerini kullandı.

Olpak, bu derecelendirmelerin tek parametre olmadığını vurgulayarak, kendilerinin de de farklı parametreleri bulunduğunu söyledi.

MÜSİAD'ın nisan ayı Satın Alma Müdürleri Endeksi'nin (SAMEKS), mart ayına oranla yaklaşık 5,5 puan artış gösterdiğini aktaran Olpak, "Sanayi 7,7 artış, hizmet sektörü ise 3,3'lük bir artış gösterdi. Bu açıdan bakıldığında birbirini teyit eden iki rapor bunlar. Türkiye ekonomisiyle siyasetiyle her şeyiyle olumlu yönde ilerlemeye devam ediyor." diye konuştu.

- Vize muafiyeti

Olpak, AB Komisyonu'nun Türkiye için vize serbestisi getirilmesini önerdiğini anımsatarak, temmuz ayında bu çalışmanın fiili uygulamaya geçmesini beklediklerini kaydetti.

Sonucun nasıl çıkacağını bilmediklerine işaret eden Olpak, "Temel konulardan bir tanesi de Terörle Mücadele Yasasında. Onların istekleriyle Türk hükümetinin bu konudaki pazarlıkları nasıl sonuçlanır bilmiyoruz ama 72 kriterden 67'sinin sağlandığı bir yerde herhalde bir kriter, sonuçta etkili olmayacaktır ve olumlu sonuç çıkacaktır." dedi.

Vize muafiyeti konusunun iki boyutu olduğunu dile getiren Olpak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birincisi kısa vadeli maddi boyutu olan, vizelerle ilgili herhalde 300 milyon ile 500 milyon avro civarında para kasamızda kalacak her yıl. Önemli bir rakamdan bahsediyoruz. 10 yıl olarak baktığınızda 3-5 milyar avrodan bahsedilir. İkincisi ise sürelerle ilgili. İş adamıyız, hızlı hareket etmeliyiz ve zorundayız. Bu anlamda bakıldığında vizeler, özellikle iş adamları bazında zaman ve iş kaybında bizi çok etkiliyordu. Bunun getirdiği tepkisel taraflar da oluyor, pazar açısından bakıldığında ihracatımızın yaklaşık yüzde 50'sini gerçekleştirdiğimiz pazarda, vize engeli, insanın motivasyonunu da bozuyordu. Bundan sonraki süreçte Avrupa pazarı ile olan ekonomik ilişkilerimizin daha iyi yönde etkileneceğini bekliyorum, 1 Temmuz sonrasında sürpriz bir karar karşımıza çıkmazsa."

- Faiz kararları

Olpak, genel itibarıyla yüksek faizden iş adamlarının hoşlanmadığını belirterek, "Faiz, yatırımın önünü kesen uygulamalardandır. Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde, önce 25 baz puanlık, daha sonra 50 baz puanlık bir indirim yaptı. Benim beklentim, mayıs ya da haziran aylarında, en yakın zamanda bir başka indirim kararı yönünde." değerlendirmesinde bulundu.