Geçen yıl Çanakkale açıklarında icra edilen “NUSRET Davet Tatbikatı”, bu yıl İzmir Körfezi’nde düzenleniyor.
Türkiye’nin ev sahipliğinde NATO ve Türk Deniz Kuvvetleri unsurlarının katılımıyla Ege Denizi’nde gerçekleştirilen “Nusret-2014 Davet Tatbikatı”, Türkiye’nin ilk milli gemisi olan TCG Heybeliada’da verilen brifing ile başladı.
Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu, tatbikata katılacak olan personele verdiği brifingde, tatbikatın adını 1. Dünya Savaşı’nda destan yazan Nusret Mayın Gemisi’nden aldığını söyledi.
NUSRET-2014 Davet Tatbikatı’na ev sahibi Türkiye’nin yanı sıra, NATO Daimi Deniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu (SNMCMG-2) kapsamında; Almanya, Bulgaristan, İngiltere, İtalya ve Yunanistan’dan 5 mayın avlama gemisi ile 1 fırkateyn olmak üzere toplam 6 gemi ile katılım sağlıyor.
Mayın harbinin planlama, icra ve kıymetlendirme konularında eğitimini sağlamak, farklı ülkelerden katılan mayın harbi unsurlarının birlikte çalışabilirliğini geliştirmek adına yapılan tatbikata, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 1 korvet, 4 mayın avlama gemisi, 3 mayın tarama gemisi, 1 komuta-kontrol gemisi, 1 karakol botu, 1 deniz helikopteri, 1 mayın toplama botu, 1 sualtı savunma (SAS) görev timi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 2 görev uçuşu savaş uçağı ve 1 C-130 uçağı ve 2 Sahil Güvenlik botu katılıyor.
NUSRET-2014 Davet Tatbikatı’na ABD, Azerbaycan, Bangladeş, Bulgaristan, Cezayir, Gürcistan, Kore Cumhuriyeti, Katar, Lübnan, Pakistan, Kazakistan ve Şili’den de toplam 18 gözlemci, 2 de karargah subayı yer alıyor.
(İHA)