ÇORUM (AA) - KEMAL KARADAĞ - "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunda yapılan değişiklikle, haklarında verilen hapis cezaları paraya çevrilen hükümlüler, söz konusu parayı da ödeyememeleri halinde kamu yararında işlerde çalışıyor.

Çorum'da da çeşitli suçlardan aldıkları hapis cezaları paraya çevrilen ancak bu cezayı ödeyemeyen 35 hükümlü, belediyenin temizlik işleri müdürlüğünün belirlediği alanlarda Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğü yetkililerinin denetiminde cadde ve sokak temizliyor.

Belediyenin temizlik işçisi gibi çalışan hükümlülerden T.Ç, yaralama suçundan verilen hapis cezasının 12 bin liraya çevrildiğini ancak ödeme gücünün olmadığını bildirmesi üzerine bu cezasının yeniden hapis cezasına dönüştürülüp, cezaevinde yatacağı gün sayısının hesaplanarak kamu yararına bir işte çalıştırılmasına hükmedildiğini söyledi.

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü gözetiminde belediyenin temizlik işleri biriminde çalışmaya başladığını ifade eden T.Ç, cezasında son bir buçuk ayının kaldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Uygulama sayesinde tekrar cezaevine gitmekten kurtuluyoruz. Cezaevi yerine kamu yararına bir işte çalışarak akşamları ailemizin yanında olma fırsatı buluyoruz. Özgürlüğümüz elimizde. Günlük çalıştığım saat ödemem gereken cezamdan düşüyor. Eğer bu uygulama olmasaydı cezamı ödeyemeyeceğim için cezaevine gönderilecek ve hapse mahkum edilecektim. Bu uygulamadan son derece memnunuz."

- "Hükümlülerimizin hizmetlerinden memnunuz"

Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan da belediye sınırları içinde cadde ve sokak temizliği işinde çalıştırılan hükümlülerin çalışmalarının Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğü yetkililerince denetlendiğini söyledi.

Hükümlülerin şehrin temizliğine katkıda bulunmalarının sevindirici olduğunu ifade eden Candan, "Bu uygulama cezaevi yerine hükümlülere özgürlüklerini veriyor. Böylece kamu yararına, toplum yararına çalışmalarına fırsat veriliyor. Topluma kazandırılmaları konusunda da önemli bir adım atılmış oluyor. Belediye olarak hükümlülerimizin bu hizmetlerinden memnunuz" diye konuştu.

Öte yandan ilgili kanun kapsamında bazı hükümlüler ise cezalarını kentteki cami ve bazı kamu kurumlarında çalışarak ödüyor.

"Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı" hakkındaki kanunun 106. maddesi 3. fıkrasında yer alan ve haziran ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Hükümlü, tebliğ olunan ödeme emri üzerine belli süre içinde adli para cezasını ödemezse, cumhuriyet savcısının kararı ile ödenmeyen kısma karşılık gelen gün miktarınca hapsedilir" hükmü, "Cumhuriyet savcısının kararı ile cezanın ödenmeyen kısma karşılık gelen gün miktarı hapis cezasına çevrilerek, hükümlünün iki saat çalışması karşılığı bir gün olmak üzere kamuya yararlı bir işte çalıştırılmasına karar verilir" şeklinde değiştirilmişti.