ARTVİN (AA) - BAYRAM SARAYOĞLU - Artvin'de oğluyla aynı okulda öğrenim gören Neşe Atan, 43 yaşında hayalindeki diplomanın sahibi oldu.

Borçka ilçesinde yaşayan Neşe Atan, ilkokulu bitirdikten sonra maddi imkansızlıklar nedeniyle okuyamadı. Evlenip 3 çocuk annesi olan Atan, "Okumanın yaşı olmaz" düşüncesinden hareketle yarım kalan eğitimini tamamlamaya karar verdi.

Ortaokul ve liseyi açık öğretim yoluyla tamamlayan Atan, 2015-1016 eğitim-öğretim yılında girdiği üniversite sınavında Çoruh Üniversitesi Borçka Acarlar Meslek Yüksek Okulu Elektrik Üretimi ve Dağıtımı Bölümü'nü kazandı.

Sınıfındaki tek kadın öğrenci olan Neşe Atan'ın 24 yaşındaki oğlu Emre Atan ise annesinden bir yıl sonra aynı meslek yüksek okulunun İş Güvenliği ve Sağlığı Bölümü'nü kazandı.

Neşe Atan, bir yılını oğlu ile birlikte okuduğu okulunu 2 yılda tamamlayarak mezuniyet sevincini yaşadı.

Atan, AA muhabirine, okuyamamanın üzüntüsünü hep içinde yaşadığını belirterek, eğitimine devam kararı aldığında eşi ve çocuklarının desteğiyle üniversite sınavına hazırlandığını anlattı.

İlk girişte kazandığı Elektrik Üretimi ve Dağıtımı Bölümü'nü bitirmenin mutluluğunu yaşadığını aktaran Atan, "Sınıfımızda 32 öğrenci vardı. Sınıfın tek bayan öğrencisi bendim. Hiç zorluk çekmedim. Oğlum yaşındaki öğrenciler, benim arkadaşım oldu. Zaman zaman onlara ablalık ve annelik yaptım. Birlikte derslere çalıştık, birlikte sınavlara hazırlandık. Onların dertlerini dinledim. Çok güzel günlerimiz geçti. İyi ki okumaya karar vermişim." dedi.

Atan, büyük oğlu Emre'nin Karadeniz Teknik Üniversitesi Matematik bölümünde okuduğunu ancak 3. sınıfta bıraktığını ifade ederek, oğlunun tekrar üniversite sınavına girerek bu eğitim-öğretim yılında Borçka Acarlar Meslek Yüksek Okulu İş Güvenliği ve Sağlığı Bölümü'nü kazandığını söyledi.

- "Evde ders çalışmak için çocuklarımla masa kavgası yaptık"

Bu yıl oğluyla birlikte okuduklarını, üniversiteye birlikte gidip geldiklerini dile getiren Atan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oğlumla aynı okulda okuyacağım hiç aklıma gelmezdi ancak nasip oldu. Çok güzel, farklı bir duygu yaşadık. Derslerimde ve sınavlara hazırlanırken oğlum bana çok yardımcı oldu. Oğlumla birlikte gece gündüz ders çalıştık. Ben okula başlamadan önce evde televizyon kumandasının kavgası oluyordu. Üniversiteyi kazandıktan sonra evde ders çalışmak için çocuklarımla masa kavgası yaptık. Bu yaşadığım duyguyu hayatım boyunca unutamam. Bugün ben mezun oluyorum. Oğlum ise okuluna devam edecek. Hüznü ve sevinci bir arada yaşıyorum."

Atan, eğitimi boyunca herkesten büyük destek gördüğü, bazı kadın arkadaşlarının kendisinden esinlenerek okumaya karar verdiğine dikkati çekerek, okumanın yaşı ve cinsiyetinin olmadığını, isteyen ve azmeden herkesin başarabileceğini vurguladı.

Neşe Atan, mühendislik okumak istediğini, bu nedenle yeniden üniversite sınavına hazırlanacağını sözlerine ekledi.

Emre Atan, annesinin okuma azmi ve gayretinin kendisini olumlu etkilediğine işaret ederek, "Bir yıl birlikte ders çalıştık. Birlikte okula gittik. Teneffüslere birlikte çıktık, dolaştık. Okulda annem benim en iyi okul arkadaşım olmuştu. Bugün mezun oluyor, bir yandan mutlu oldum, diğer yandan annem gibi bir okul arkadaşını kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum. Annemle aynı okulda okumak filmleri aratmayan, değişik bir duygu. Annemle hep gurur duydum." diye konuştu.