ORDU (AA) - Türkiye'nin deniz üzerine dolgu yöntemiyle inşa edilen ilk havalimanı olma özelliğini taşıyan Ordu-Giresun Havalimanı'na yakın arsa üzerine bundan sonra mania planına uygun yapılaşmaya gidileceği bildirildi.

Gülyalı Belediye Başkanı Talip Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havalimanı hizmet vermeye başladıktan sonra arsa fiyatlarının tavan yaptığı ilçelerinde bundan sonra diğer havalimanlarında uygulanan mania planı kriterlerinin geçerli olacağını söyledi.

Şen, belediyeye gelen ruhsat talebini önce Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğüne (DHMİ) göndereceklerini, burada gerçekleştirilecek incelemenin ardından arsa sahibinin bina yapabileceğini aktardı. Şen, DHMİ uygun bulmazsa havalimanı çevresine yakın bölgeye yüksek katlı binalar yapılamayacağına işaret etti.

Havalimanının tam karşısındaki arsalarda özellikle yapılaşmaya dikkat edileceğini vurgulan Şen, "Geçtiğimiz hafta DHMİ Genel Müdürlüğünden gelen yetkililer, arsalarda inceleme yaparak bizi bilgilendirdi. Biz de artık mania planına göre hareket edeceğiz. Mania planına uygun olarak yapılaşmaya izin verilecek. Bundan sonra havalimanı çevresinde gelişigüzel yapılaşma olmayacak." diye konuştu.

Şen, uygulamanın ilçe genelinde değil, sadece havalimanına yakın bölgelerde geçerli olacağını söyleyerek, DHMİ yetkililerinin kendilerine ilettiği teknik konuları ilçe halkına duyurmaya başladıklarını anlattı.

Kendilerinden özellikle yüksek katlı bina yapma talebinde bulunulmamasını isteyen Şen, şu değerlendirmede bulundu:

"Çünkü mania planının getirmiş olduğu birtakım kriterler var. Biz de bu kriterleri uygulamış olacağız. Sadece binanın yüksekliği açısından değil, binada kullanılan malzeme yönünden de kriterleri uygulayacağız ve dikkat edeceğiz. Sebebi ise uçağın iniş ve kalkışı sırasında aldığı sinyaller, bu yüksek katlı binalardan ve binalarda kullanılan materyallerden doğrudan etkilenmektedir. Herhangi bir aksaklığa sebep vermemek adına arsalara yapılacak binalara mania kriterlerine göre izin vereceğiz."

Şen, ilçelerinde havalimanına yakın bölgelerde arsa fiyatlarının dönüm başı 1 milyon liraya kadar çıktığını belirterek, mania planına göre fiyatların düşüp düşmeyeceğini ilerleyen günlerde göreceklerini sözlerine ekledi.