ORDU (AA) - AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı, Ordu'nun mera hayvancılığı yetiştiriciliği bölgesi ilan edildiğini bildirdi.

Milletvekili Taşçı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, Milli Tarım Projesi hazırlandığını anımsattı.

Proje hakkında bilgi veren Taşçı, "Yeni destekleme modeli olan Milli Tarım Projesi kapsamında açıklanan ilk kararda, mera varlığı, yetiştirici kültürü ve iklim yapısının uygun olduğu başta Doğu Anadolu Bölge illeri olmak üzere toplam 25 il mera hayvancılığı yetiştirici bölgesi olarak belirlenmişti. İlimiz bu destekleme kapsamı dışında tutulmuştu." dedi.

Konuyu yakından takip ederek yapılan görüşmeler sonucunda Ordu ilini de bu destekleme kapsamına aldıklarını belirten Taşçı, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda Mera Kanununda değişiklik yapmak suretiyle meralar, ıslah etmek ve ticaret konu olmamak şartıyla sektörün kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla hayvancılık yapan üreticilere kiralanacaktır. Bu kapsamda 3 yıl içerisinde 1 milyon hektar alanda ıslah amaçlı mera kiralaması hedeflenmektedir. Ayrıca yem bitkileri üretimini artırarak üretim maliyetini düşürmek için Havza Bazlı Destekleme Modeli ile 941 havzanın tamamında yem bitkileri destekleme kapsamına alınmıştır."

Taşçı ayrıca buzağı desteğinin daha yüksek ödeneceğine de dikkat çekerek, "Yetiştirici bölgesinde doğan, bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı, programlı aşıları yapılmış 4 ay ve üzeri her buzağı için ilave 200 lira prim ödenerek toplamda buzağı desteği 750 liraya kadar çıkarılacaktır. Buzağılara yüksek teşvik vermek suretiyle üreme programlarını yaygınlaştırmayı, buzağı doğumlarını teşvik etmeyi ve doğan buzağıları hayatta tutmayı hedeflenmektedir. Böylece toplam anaç sığırlarımızdan etkin sürü sağlığı ve yönetimi ile 600 bin baş ilave buzağı elde etme imkanı oluşacaktır." diye konuştu.