ORDU (AA) - Ordu Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Zeki Ardahanlıoğlu, asansörlerin periyodik bakımlarının zamanında yapılması konusunda bina sorumlularına uyarılarda bulundu.

Ardahanlıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, asansörlerin bakım ve denetimine ilişkin bilgiler verdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliğinin 15. maddesinin 1. fıkrasını aktaran Ardahanlıoğlu, şunları kaydetti:

"Bina sorumlusu asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımının ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan, bakım ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden sorumludur’ hükmü bulunmaktadır. Ayrıca aynı yönetmeliğin 24. maddesinin 4. fıkrasında, 'Bina sorumlusunca periyodik kontrolüne izin verilmeyen veya periyodik kontrol neticesinde güvensiz olduğu tespit edilmesine rağmen güvenli hale getirilmeyen asansör, periyodik kontrolü yapılmayan asansör, periyodik kontrolü yapılıncaya kadar veya güvenli hale getirilinceye kadar ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir' hükmü yer almaktadır."

Belirtilen yasal yükümlülükler sebebiyle bina sorumluları ve apartman yöneticilerinin, kırmızı etiketli asansörlerin insan can ve mal güvenliği acısından yıllık periyodik ve takip kontrol faaliyetlerini zamanında yaptırarak güvenli hale getirmeleri gerektiğini aktaran Ardahanlıoğlu, aksi takdirde bina sorumlularına veya kat maliklerine 1705 sayılı Ticarette Tağşişin Men'i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun gereğince idari yaptırım uygulanacağını belirtti.

Zeki Ardahanlıoğlu, asansörlerin periyodik bakımlarının zamanında yapılıp yapılmadığıyla ilgili kontrol ve denetimlerin de önümüzdeki günlerden itibaren yapılacağını ifade etti.