ORDU (AA) - Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, "Bir çocuğu bile kaybedemeyiz. Her türlü uyuşturucu, ihmal, istismar, dayak büyük travmadır." dedi.

Ordu Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Ordu Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ordu Adliyesi ve İl Emniyet Müdürlüğü işbirliğinde "Çocukların şiddet, ihmal ve istismardan korunması" çalıştayı düzenlendi.

Vali Balkanlıoğlu, Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştayda yaptığı konuşmada, çocuklara yönelik bir çalıştayın gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Devletin bekasının, nesillerin iyi yetişmesine bağlı olduğunu vurgulayan Balkanlıoğlu, "Geleceğimize ümitle bakacaksak, onurlu ve şerefli bir millet olarak, devlet olarak varlığımızı sürdüreceksek, yetişen nesillerin de son derece sağlıklı, iyi yetişmiş olması lazım. Eğitiminin iyi olması lazım. Ahlaklı, değerlerine bağlı bireyler olması lazım. Bunu engelleyen her şey bizim için mücadele edilmesi gereken sorun demektir." dedi.

Vali Balkanlıoğlu, bir bireyin doğduğundan itibaren yetişkin oluncaya kadar geliştirdiği çok evre olduğuna dikkati çekerek, "Bu evreler, sağlıklı bir ailede, ilgili, sevgi dolu bir aileden yetişmesi, iyi bir okulda eğitim alması, öğretmenlerin ve eğitimcilerin son derece ilgili olması, çevresinin ve mahalle arkadaşlarının düzgün insanlar oluşması ve çocuk üzerine titremesi sağlıklı bir nesil için gereklilik koşullardır." diye konuştu.

Toplumda her çocuğun önemli olduğuna işaret eden Balkanlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir çocuğu bile kaybedemeyiz. Her türlü uyuşturucu, ihmal, istismar, dayak büyük travmadır. Kaybedilmiş hayatlar, ülkenin kaybedilmesi anlamına geliyor. Bir ülkeye yapılacak en büyük kötülük, o ülkeyi yok edecek en büyük çaba, çocuklarını ve nesillerini yok etmektir. O da nasıl olur? Psikolojik sorunlarla dolu, her türlü zararlı alışkanlığa sahip, sağlıklı düşünemeyen bireyler, sayesinde olur.

Sadece kendileri değil, en az onlarla uğraşan emniyet güçleri, sağlık görevlileri, okullar, müesseseler, rehabilitasyon merkezleri, yapılan masraflar, personel israfı, düşünün bunların boyutlarının ne olduğunu. Bir memleket için en büyük kötülük budur. Bu nedenle herkesin bir seferberlik havasında nesillerimize sahip çıkması lazım."

- Herkesin elini taşın altına koymalı

Vali Balkanlıoğlu ayrıca, "Öğretmenlerimizin, eğitimcilerimizin, çocuklarını dışarıda bekleyen ve hatta aile bireylerinin bile gelebilecek tehlikelere karşı çocuklara merak uyandırmadan iyi bir eğitim vermeleri, bilinçlendirmeleri lazım. Hocalarımız camilerde vaaz ederken bu konulara temas etmeliler. Sivil toplum örgütleri, gönüllüler, 'bu memleket için bir şey yaparım' diyen herkesin elini taşın altına koyması lazım. Çünkü memleketimiz Allah muhafaza elimizden gider. Biz gelip geçiciyiz. Bizim yerimize geçecek olan insanları ne kadar iyi yetiştirirsek, bizden sonraki yerimizi tutacak insanlar, anne baba olacak bireyler ne kadar iyi, mükemmel olursa Türkiye o oranda gelişir, kalkınır ve çağdaş medeniyetlerin üzerine çıkar."

Konuşmanın ardından Rehberlik Araştırma Merkezlerinin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgilendirilmede bulunulan çalıştayda, katılımcıların çocuklara yönelik şiddet, ihmal ve istismar konularında alınması gereken tedbirler ve önlemler konusunda görüş ve öneriler paylaşıldı.

Programa, İl Milli Eğitim Müdürü Şaban Karataş, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Genç, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çetin Gündoğdu, ilgili kurum yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, okulların rehber öğretmenleri ile öğrenciler katıldı.