ORDU (AA) - Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Katı Atık Ayrıştırma ve Gruplama Tesisi ile sorun olmaktan çıkarılan çöpten para kazandıklarını bildirdi.

Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Ordu Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Ayrıştırma ve Gruplama Tesisi'nin, yapılan modernizasyon çalışmalarının ardından örnek gösterilen bir kuruluş haline geldiğini belirtti.

Tesisin, diğer illerden gelen yetkililer tarafından ilgi gördüğüne işaret eden Yılmaz, "Katı Atık Ayrıştırma ve Gruplama Tesisi, ilimize de ekonomi ve çevre temizliği anlamında önemli katkı sağlamaya başladı. Karapınar Mahallesi'nde bulunan tesis, yapılan yenileme çalışmalarının ardından günümüz teknolojisine uygun hale getirildi. Ayrıştırma kapasitesi artırılan tesis, çevreye duyarlı ve temiz işletme şartlarına da kavuşturulmuş oldu." ifadelerini kullandı.

Yenileme çalışmaları kapsamında tesise balistik seperatör, balya pres makinesi, poşet açma makinesi, döner elek, seçme bandı, lastikli ve çelik konveyör ve elektromanyetik mıknatıs gibi yeni makineler kazandırıldığını aktaran Yılmaz, tesisin zemininin tamamen yenilenerek atık su drenaj hattı yapıldığına dikkati çekti.

Yılmaz, teknik imkanların geliştirilerek çevre ve çalışan sağlığı açısından baştan aşağı yenilenen tesisin modern bir hale dönüştürüldüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yaptığımız çalışmaların ardından personele dayalı iş gücü azaltılırken, pet, plastik, metal ve alüminyum gibi geri dönüşüm malzemelerinin ayrıştırılma miktarı da yaklaşık 2 katına çıktı. Birçok il ve ilçeden tesisimizi incelemeye gelenler bizi tebrik ediyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak toplanan çöplerden atıktan türetilmiş yakıt (ATY) elde ederek para kazanıyoruz. Geri dönüşüme ayrılan malzemelerin yanabilir mahiyette olanlarını atıktan türetilmiş yakıt haline getirerek Ünye Çimento'ya satıyoruz. Sorun olmaktan çıkardığımız çöpten bu vesileyle para kazanıyoruz."

Başkan Yılmaz, ileriki aylarda gerçekleştirecekleri yeni yatırımlarla çöp konusunda daha hızlı ve sağlam çözümler üretmeye devam edeceklerini bildirdi.