ORDU (AA) - Fatsa Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Mühendisi İbrahim Etem Kibar, fındık bahçelerinde çalışacak olan işçilere verilecek olan ücretlerin belirlendiğini bildirdi.

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Kibar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yemeğini getiren fındık işçilerinin günlük yevmiyesinin 55 lira olarak belirlendiğini söyledi.

Fındık işçilerine verilecek olan ücretlerin Ordu Vali yardımcısı Mehmet Erhan Türker'in başkanlığında toplanan komisyonunda belirlendiğini anımsatan Kibar, "Fındık toplama işinde çalışacak olan işçiler, yemeğini kendisi getirmesi halinde yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın 55 lira ücret alacak. Yemeği bahçe sahibi verecekse eğer bu ücret işçi ve bahçe sahipleri arasında belirlenecek. 15 kişiye kadar fındık işçilerinin yemeğini yapacak olan aşçılara 60, çuvalcılara 65, katırlarıyla fındık çuvalı taşıyan kişilere 130, 15 kişi çalıştıran dayı başına 65, 15 kinin üzerinde işçi çalıştıran dayı başına ise 75 lira ücret verilecek." dedi.

Dayı başı olacaklara İŞKUR’dan belge şartı getirildiğine dikkat çeken Kibar, "Her isteyen de dayı başı olamayacak. Dayı başı olacakların İŞKUR İl Müdürlüklerinden ‘Aracı Belgesi’ almış olmaları gerekecek. Aracı Belgesi olamayan kişiler işçi başı olamayacak. İşçi ücretlerin iş bitimini müteakiben ödenecek. İşverenlerin çalıştırdıkları işçilerin kimliklerini muhtarlıklar aracılığı ile Tarım Müdürlükleri, İŞKUR İl Müdürlüğü, Ziraat Odaları ve en yakın güvenlik birimlerine bildirmeleri gerekmektedir." diye konuştu.

Kibar, 16 yaşından küçük çocukları çalıştıran bahçe sahibi ve çocukların velilerine 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’na göre her çocuk için 219 lira idari para cezası yazılacağını da sözlerine ekledi.