ORDU (AA) - Ordu Ticaret Borsası tarafından hazırlanan, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) desteği ile başlatılan, Ünye ve Fatsa Ticaret Borsalarının proje ortağı olduğu "Kaliteli Fındık Yetiştiriciliği" projesi eğitimi Ünye'de verildi.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Zeki Bostan, Ünye Ticaret Borsası Konferans Salonu'nda verilen eğitimde yaptığı konuşmada, her yıl fındık bahçelerinden kaliteli ürün almak isteniyorsa bahçelerde ana çeşit yanında tozlayıcı çeşide yer verilmesi gerektiğini söyledi.

Fındıkta tek başına verimin düşük olduğunu belirten Bostan, "Biz iklim ve döllenme konularında tedbirlerimizi alırsak, çok istisnai durumlar hariç her yıl aynı ürünü alabiliriz. Hastalıklarla mücadeleyi yapabilirsek ürünümüzü alabiliriz. Tabi bunda iyi bir maliyet hesabı yapılmalı, karlı olmayan hiçbir yetiştiriciliğin hiç kimseye faydası yoktur." dedi.

Fındıkta budama ve sulamanın önemli olduğunu vurgulayan Bostan, "Fındıkta son 2 yılda iki olgu oluşmaya başladı. Bunlardan biri budama, diğeri de sulama ve artık fındığın sulama ihtiyacı artıyor." diye konuştu.

Fındığın randımansız olması nedenlerine ilişkin Bostan, şunları söyledi:

“Fındığın randımansız olmasının sebepleri beslenme ve döllenme noksanlığı ile olumsuz iklim koşullarıdır. Fındıkta 3 temel besin elementi vardır. Bunlar azot, fosfor ve potasyum. Fındıkta toprak analizi sonrasında ürünün sık sık boş olduğunu görüyorsanız, yaprak analizi yaptırın. Tek başına toprak analizi her zaman fikir vermeyebilir. Ama öncelikle toprağınızı tanıyın, içinde neler var neler yok onu görün. Ayrıca fındıkta ilaçlı mücadeleyi yaparsak ve sağlıklı tutarsak fındığın içi dolgun olur."

Prof. Dr. Saim Zeki Bostan, son yıllarda küllenme hastalığının arttığına da dikkat çekerek, "Öncelikle bahçedeki otların temizlenmesini tavsiye ediyoruz. Çünkü bahçedeki otlar aklınızla olmayan birçok hastalığın da kurucusudur. Bunun için tavsiye ettiğimiz ilaçlar var. Ancak ilacın dozu kadar uygulanma zamanı da önemlidir. Uygun olmayan bir zamanda istediğiniz kadar uygulayın faydası olmaz." diye konuştu.

Bostan, son olarak 60 yaşına gelmiş fındık bahçesinin ekonomik ömrünü tamamladığını, devlet desteğiyle yaşlanmış bahçelerde periyodik şekilde yenileme yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Eğitime çok sayıda üretici katıldı.